مطابق با ماده ۲۰۳ قانون مالیات های مستقیم، باید اوراق مالیاتی به شخص مودی ابلاغ گردد و او باید رسید آن را دریافت کند. در صورتی که دسترسی به مودی مالیاتی امکان پذیر نباشد، این اوراق باید به یکی از وابستگان، همکاران و یا مستخدمین وی در محل سکونت یا محل کار تحویل داده شوند. توجه کنید که برای مامورین ابلاغ این اوراق، تحویل گیرنده باید سن کافی برای تشخیص اهمیت آنها را داشته باشد. همچنین، بین مودی مالیاتی و تحویل گیرنده ثانوی آن، هیچگونه معارضه و اختلافی نباید وجود داشته باشد.
تبصره های ماده 203 قانون مالیات های مستقیم:
تبصره ۱ ماده ۲۰۳:
هر گاه مودی مالیاتی یا در صورت عدم حضور او، بستگان و مستخدمین او از دریافت اوراق خودداری بورزند یا اگر هیچ کدام از اشخاص یاد شده در محل ابلاغ حضور نداشته باشند، مامور ابلاغ عدم حضور و عدم تحویل اوراق را در هر دو نسخه قید میکند. سپس نسخه اول را به در محل سکونت یا محل کار الصاق مینماید و تاریخ زمان الصاق این اوراق، تاریخ ابلاغ به مودی تلقی میشود.
تبصره ۲ ماده ۲۰۳:
سازمان امور مالیاتی، میتواند برای ابلاغ اوراق مالیاتی از خدمات پست سفارشی استفاده کند. مامور پست باید اوراق مالیاتی را به شخص مودی یا یکی از بستگان یا مستخدمین او در محل تحویل و در نسخه دوم، رسید دریافت نماید. اگر مودی یا اشخاص یاد شده از گرفتن برگه خودداری کنند، مامور پست این موضوع را در هر دو نسخه ذکر مینماید. نسخه دوم را به نشانی تعیین شده الصاق کرده و نسخه اول را به اداره مالیات برگشت میدهد. اگر هیچ یک از اشخاص یاد شده در محل حضور نداشته باشند، مامور پست با ذکر تاریخ مراجعه، عبارت «پانزده روز پس از این تاریخ مجددا مراجعه خواهد شد» را در اوراق قید میکند. سپس نسخه دوم را به نشانی تعیین شده الصاق و نسخه اول را برگشت میزند. اگر در مراجعه بعدی نیز اشخاص فوق حضور نداشته باشند، با ذکر این امر در اوراق، نسخه دوم را به نشانی تعیین شده الصاق میکند و نسخه اول را به اداره مالیات برگشت میزند. اوراق که به این ترتیب الصاق میشوند از تاریخ الصاق، ابلاغشده محسوب میگردند.
پیشنهاد می کنیم، مقاله مالیات مستقیم چیست را مطالعه کنید
ماده 204 ق.م.م
ماده 204 قانون مالیات های مستقیم:
طبق ماده 204 قانون مالیات های مستقیم، ماموران ابلاغ برگه مالیاتی موظفند موارد زیر را بر روی برگه ابلاغ مشخص و امضاء کنند:
- محل و تاریخ ابلاغ با ذکر روز، ماه، سال و شماره آن
- نام تحویل گیرنده اوراق ابلاغ شده با ذکر نسبت شخص به مالکیت مورد بررسی
- نام و مشخصات گواهان همراه با آدرس کامل آنها برای موارد تبصره ماده 203.
ماده 205 قانون مالیات های مستقیم:
با توجه به ماده 205 قانون مالیات های مستقیم اگر مودی یکی از ادارات دولتی یا موسسات وابسته به دولت باشد، اوراق مالیاتی باید به رئیس یا قائم مقام رئیس یا رئیس دفتر آن اداره یا موسسه ابلاغ گردد.
پیشنهاد می کنیم، مقاله ماده 100 مالیات های مستقیم را مطالعه کنید
ماده 206 قانون مالیات های مستقیم:
با توجه به ماده 206 قانون مالیات های مستقیم، در صورتی که مودی مالیاتی یک شرکت تجاری یا یک شخص حقوقی باشد، مامور ابلاغ باید این اوراق مالیاتی را به مدیر شرکت یا به افرادی که در شرکت دارای حق امضاء هستند تحویل دهد.
لازم به ذکر است که تبصره ها و مقررات ماده 203 قانون مالیات های مستقیم نیز برای شرکت های تجاری و سایر اشخاص حقوقی قابل اجرا هستند.
ماده 207 قانون مالیات های مستقیم:
در مواردیکه مودی محلی را بعنوان محل کار یا سکونت یا محل ابلاغ اوراق مالیاتی معرفی کند و در غیر این مورد در صورتیکه اوراق مالیاتی در محلی بعنوان محل کار یا سکونت مودی ابلاغ شود و در پرونده دلیل و اثری حاکی از اطلاع مودی از این موضوع بوده و به این نشانی ایراد نکرده باشد مادامیکه محل دیگری بعنوان محل سکونت یا کار اعلام نکند ابلاغ اوراق مالیاتی به همان نشانی، قانونی و صحیح است.
پیشنهاد می کنیم، مقاله ماده ۱۴۷ مالیات های مستقیم را مطالعه کنید
ماده 208 قانون مالیات های مستقیم:
طبق ماده 208 قانون مالیات های مستقیم، در صورتی که در پرونده مالیاتی مودی، آدرس محل سکونت یا محل کار او ذکر نشده باشد، اوراق ابلاغی یک بار در روزنامه های کثیرالاانتشار حوزه اداره مالیاتی محل آگهی خواهد شد. اگر در محل مذکور روزنامه منتشر نشده باشد، در روزنامه کثیرالاانتشار نزدیکترین محل به حوزه مالیاتی آگهی خواهد شد و چاپ این آگهی به عنوان ابلاغی به مودی شناخته می شود.
تبصره 1: در راستای اجرای این ماده، لازم است در آگهی ابلاغی به مودی، علاوه بر اطلاعات مربوط به ابلاغ، محل مراجعه مودی، مهلت قانونی و تکلیف قانونی مودی نیز ذکر گردد.
تبصره 2: برای مودیان مالیات مستغلات که بر اساس ماده 207، محل سکونت و محل کار آن ها مشخص نباشد، اوراق مالیاتی ابلاغی بر اساس ماده 203 به محل مستقلی که مالیات به آن مربوط است ابلاغ می گردد.
ماده 209 قانون مالیات های مستقیم:
مقررات آئین دادرسی مدنی راجع به ابلاغ، جز در مواردیکه در این قانون مقرر گردیده است در مورد ابلاغ اوراق مالیاتی اجراخواهد شد.
در خصوص رعایت مقررات آیین دادرسی مدنی راجع به مواعد ابلاغ، که به تجویز ماده 209 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه 1366 در مورد ابلاغ اوراق مالیاتی لازمالرعایه میباشد نکات ذیل را یادآوری مینماید:
1. هرگاه روز آخر موعد مصادف شود با روز تعطیل ادارات، آن روز که تعطیل است به حساب نمیآید و روز آخر موعد روزی خواهد بود که ادارات بعد از تعطیل باز میشوند .
2. مواعدی که ابتدای آن تاریخ ابلاغ یا اعلام است روز ابلاغ و اعلام و همچنین روز اقدام جزء مدت محسوب نمیشود .
پیشنهاد می کنیم، مقاله ماده ۹۷ مالیات های مستقیم را مطالعه کنید