راهکارهای کاهش درآمد مشمول مالیات، یکی از رایج ترین نگرانی های برنامه ریزی مالی در بین افراد و صاحبان مشاغل است. بسیاری گمان میکنند که وقتی میخواهیم مبلغ مالیات را کاهش دهیم، یعنی کتمان درآمد کرده یا تخلفی انجام دهیم، اما اینطور نیست، بلکه با آگاهی کامل از قانونهای مالیاتی، می توان به راهکارهای کاهش درآمد مشمول مالیات، رسید. آیا با حکم و قوانین مالیاتی کتمان درآمد آشنایی دارید؟
به هرحال شرکت ها و موسسات علاقه دارند مالیات خود را به نحوی کاهش دهند، که در این مقاله قصد بر این است که بهترین راهکارهای قانونی کاهش درآمد مشمول مالیات را برای شما تشریح کنیم.
مفهوم مالیات
مالیات یعنی مبلغی که شما باید به دولت بپردازید تا بتواند هزینه خدمات عمومی را بپردازد. طبق اصل 51 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مالیات ها طبق قانون وضع میشوند و موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی به موجب قانون مشخص میشود.
مزایای پرداخت مالیات چیست؟
مالیات یک منبع مالی است که به دست آوردن آن به دست مالیات دهندگان صورت میگیرد در این صورت افرادی هستند که بتوانند مالیات بدهند یعنی قسمتی از پول خود را در اختیار دولت قرار میدهند. دولت با مالیات گرفته شده بخشی از هزینهها را پرداخت میکند.
البته مقدار پولی که باید به دولت پرداخت شود توسط خود دولت مشخص میشود و تنها افرادی که به آنها مالیات تعلق میگیرد باید مبلغ ابلاغ شده به آنها را بپردازند.
مالیات ابتدا توسط دولتها به کار گرفته شد و زمانی مالیات به ذهن افراد خطور کرد که دولتها از نظر منبع درآمد خود دچار مشکلات زیادی میشدهاند و برای این که بتوان کشوری را به خوبی مدیریت کرد باید منابع مالی زیادی را در دست داشت.
با این حال در زمانهای گذشته به دلیل این که کشور گشاییهای زیادی در جریان بود و هم این که جنگهای زیادی انجام میشد برخی از دولتها در آن زمان نمیتوانستند شرایط مالی مطلوبی را داشته باشند و هزینههای زیادی را برای جنگها و کشور گشاییها انجام میدادند.
فرهنگسازی پرداخت مالیات
در کشور ما نیاز به فرهنگسازی بیشتر، برای مشارکت عمومی در هزینه های اجتماعی از طریق پرداخت مالیات کاملا حس میشود، چون هنوز عده ای پرداخت نکردن مالیات را نوعی امتیاز به حساب می آورند، از این رو باید آثار اجتماعی پرداخت مالیات برای مردم روشن شود تا باعث مشارکت مردم برای پرداخت به موقع مالیات شود و کشور آبادتر و پیشرفته تری داشته باشیم.
ارائه به موقع اظهار نامه الکترونیکی
توجه داشته باشید که شرط برخورداری از هر معافیت و تخفیف مالیاتی، تسلیم اظهارنامه الکترونیکی در موعد مقرر، است.
تسلیم و تنظیم به موقع و صحیح اظهارنامه الکترونیکی و گزارش عملکرد و ارزش افزوده ، یکی از راه های عدم پرداخت جریمه و استفاده از معافیت ها و بخشودگی ها است. طبق ماده 192 اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم، اگر اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ارائه ندهند، مشمول جریمه معادل 30 درصد مالیات متعلق و سایر مودیان مشمول جریمه معادل 10 درصد مالیات متعلق میباشند که در هر دو حالت غیرقابل بخشش است.
ارائه اطلاعات مالی به صورت شفاف
ارائه اطلاعات درست و تنظیم دقیق صورت های مالی و تحریر دفاتر قانونی طبق آیین نامه مربوطه، باعث میشود ممیزان بررسی دقیق و راحت تری داشته باشند و این همکاری شما با سازمان مالیاتی را روشن می سازد.
پرداخت به موقع مالیات
طبق ماده 189 قانون مالیات های مستقیم، اگر صورتهای مالی و دفاتر شرکتها و اشخاص حقیقی، سه سال متوالی مورد تایید اداره دارایی باشد و مالیات هرسال را در سال تسلیم اظهارنامه بدون مراجعه به هیأتهای حل اختلاف مالیاتی پرداخت کرده باشند، پنج درصد (5%) اصل مالیات سه سال مذکور علاوه بر استفاده از مزایای مقرر در ماده (190) این قانون به عنوان جایزه خوش حسابی در نظر گرفته شده که این جایزه از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.
استفاده از معافیت های مالیاتی
قانون مالیات های مستقیم، تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور، طبق 14 ماده قانونی به یک سری کسب و کار ها، معافیت اعطا می کند، ، اما استفاده از این معافیت ها نیاز به رعایت اصول و شرایط خاص خود را دارد.
دولت ها برای تشویق فعالیت های اقتصادی و تولیدی خاص و یا انجام این فعالیت ها در مناطقی خاص از کشور، از معافیت های مالیاتی استفاده می کنند، که این یکی از راهکارهای کاهش درآمد مشمول مالیات می باشد. با اطلاع دقیق از قانون، ممکن است شما هم بتوانید از این معافیت ها استفاده کنید.
نمونه هایی از معافیت های مالیاتی
یکی از روش های کاهش مالیات، استفاده از مجوز ها و پروانه های بهره برداری تولیدی و معدنی و… است، بنابراین حتما مجوز های مربوط به فعالیت خود را اخذ کرده تا احتمال برخورداری از معافیت های قانونی، بیشتر شود.
معافیت طبق ماده 132 قانون مالیات های مستقیم
به طور خلاصه طبق ماده 132 قانون مالیات های مستقیم، درآمد ابرازی ناشی از فعالیت های تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی و همچنین درآمدهای خدماتی بیمارستان ها، هتلها و مراکز اقامتی دارای مجوز، به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ده سال با نرخ صفر مشمول مالیات میباشد.
معافیت طبق ماده 139 قانون مالیات های مستقیم
ماده 139 قانون مالیات های مستقیم، نیز به معافیت هایی اشاره دارد، مثلا طبق بند ل ماده 139 ق م م، فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی(دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط)، فرهنگی و هنری، از پرداخت مالیات معاف است. برای مثال این معافیت برای پایگاه های خبری و پرتال های فرهنگی، اجتماعی که با هدف اطلاع رسانی دقیق اطلاعات و افزایش سطح فرهنگ عموم جامعه ایجاد میشوند، قابل استفاده است.
مالیات با نرخ صفر
طبق بند الف ماده 132 قانون مالیات های مستقیم، مالیات با نرخ صفر روشی است که مودیان مشمول آن باید اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری خود در موعد مقرر، ارائه نمایند، که اداره مالیات نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات، مدارک است و پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه میشود.
استفاده از تشویق های مالیاتی
الیات شرکتها و اشخاص حقیقی بخش عمدهای از درآمدهای دولت را تشکیل میدهد. به عبارت بهتر دولت به درآمدهای حاصل از مالیات وابستگی زیادی دارد. دولتها در سراسر دنیا و ازجمله ایران سعی میکنند با وضع قوانینی افراد را به پرداخت بهموقع مالیات تشویق کنند. این تشویقها به جایزه خوشحسابی نیز معروف است. در حقیقت تشویقهای مالیاتی برای شرکتهایی که قوانین مالیاتی را بهصورت کامل رعایت میکنند.
بایگانی تمامی اسناد مالی
باتوجه به اهمیت اسناد مالی لازم است کلیه فاکتور های خود را بایگانی کنید.
حتی فاکتور هزینههای مربوط به میان وعده پرسنل، صبحانه و یا هزینه هایی که برای یک ماموریت انجام شده یا فاکتور پرداخت شارژ ساختمان و… که در طول یک سال ممکن است مبلغ بالایی شده و در میزان مالیات شما موثر باشند.
گزارش هزینه های قابل قبول
طبق توضیحات سازمان امور مالیاتی در مورد هزینه های قابل قبول، هزینه هایی است که در حدود متعارف متکی به مدارک بوده و منحصرا مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی مربوط با رعایت حد نصاب های مقرر باشد. گفتنی است در مواردی که هزینه ای در قانون مالیات ها پیش بینی نشده یا بیش از نصاب های مقرر بوده، ولی پرداخت آن به موجب قانون یا مصوبه هیات وزیران صورت گرفته باشد، قابل قبول خواهد بود. در ماده 148 قانون مالیات های مستقیم، انواع هزینه های قابل قبول ذکر شده است. در واقع گزارش هزینه های قابل قبول باعث کاهش سود و در نتیجه پرداخت کمتر مالیات میشود.
مفهوم استهلاک در حسابداری
استهلاک در حسابداری برای کاهش هزینه دارایی ثابت به کار برده می شود. این روش سیستماتیک تا زمانی که ارزش دارایی به صفر برسد، ادامه دارد. فرایند استفاده از استهلاک این است که هزینه دارایی ثابت را تبدیل به درآمد به دست آمده از دارایی نماید. به طور کلی مفهوم استهلاک در مبحث حسابداری این است؛ بهای پرداخت شده برای دارای ثابت منهای ارزش اسقاط دارایی تقسیم بر عمر مفید برآورد شده که در نهایت سرشکن خواهد شد. پس منظور و هدف از استهلاک در حسابداری این نیست که ارزش یک دارایی مشخص شود بلکه بهای تمام شده را سرشکن می کند.
اطلاع به موقع از بخشنامه های جدید
گاهی اوقات سازمان امور مالیاتی، بخشنامه های جدیدی از معافیت ها و بخشودگی ها ارائه میدهد، که اگر قوانین و تبصره و ابلاغیه های مالیاتی را پیگیری کنید و به روز باشید، ممکن است شما هم از امتیاز کاهش مالیات طبق آن برخوردار شوید.
از مشاوران مالیاتی خبره کمک بگیرید
محاسبه مالیات بر درآمد، حقوق، دارایی و سایر موارد مالیاتی نیاز به تسلط کافی و آگاهی کامل از قوانین و بخشنامه ها و اصول پذیرفته شده دارد، بنابراین از افراد با تجربه در امر مشاوره مالیاتی کمک گرفته تا بتوانید از راهکارهای کاهش درآمد مشمول مالیات درست و به موقع استفاده کنید.
کمک به خیریه ها
کمک هایی که به خیریه ها میکنید هم باعث انجام کار خیر شده و هم باعث کاهش سود و در واقع کاهش مالیات میشود.