یکی از مواردی که بسیاری از افراد حقیقی و حقوقی صاحب کسب و کار در سیستم مالیاتی کشور با آن رو به رو میشوند، علل االراس شدن مالیات است. این اتفاق میتواند جرائم و عواقب زیادی برای مودیان مالیاتی به همراه داشته باشد و ضرر آنها تمام شود. به همین دلیل پیدا کردن پاسخ مناسب برای سؤال مالیات علی الراس چیست و چگونه میتوان از پیشگیری کرد اهمیت زیادی برای صاحبان مشاغل دارد. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا به طور کامل با مالیات علی الراس آشنا شویم.
مفهوم مالیات علی الراس و آشنایی با قوانین آن
علی الراس شدن مالیات یکی از مهمترین مواردی است که تمامی کسانی که بصورت حقیقی و یا حقوقی صاحب کسب و کاری هستند ممکن است با آن روبرو شوند. تمامی مودیان مالیاتی در صورت علی الراس شدن مشمول جرائم می شوند. همه افراد حقیقی و حقوقی که صاحب کسب و کاری هستند باید طبق قوانین مالیاتی کشور به صورت دورهای مدارک و اسناد درآمدی مربوط به کسب و کار خود را به شکل اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و … در اختیار ممیز یا کارشناسان مالیاتی قرار دهند. کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور با بررسی اظهارنامه مالیاتی، مالیات کسب و کار را مشخص میکنند. با این حال در مواردی ممکن است به دلایلی مانند عدم ارائه اسناد و مدارک کافی از سوی مؤدی یا وجود اشکال در دفاتر، ممیز از اظهارنامه مالیاتی مؤدی استفاده نکند. در این صورت ممیز مالیاتی با بررسی اسناد و مدارک مالی و حسابداری یا در نظر گرفتن قراین و ضرایب مالیاتی اقدام به محاسبه مالیات میکند.
در این موارد اصطلاحاً مالیات علی الراس میشود که عواقب و مشکلات زیادی مانند جریمههای سنگین را به دنبال دارد. اکثر صاحبان کسب و کارها به دلیل عدم آگاهی کافی از مسائل مالیاتی با این مشکل رو به رو میشوند. به همین دلیل توصیه میکنیم حتماً با قوانین مرتبط با مالیات شرکتها آشنا شوید. برای اینکه به درستی به سؤال مالیات علی الراس چیست پاسخ دهیم باید دلایل آن را نیز بررسی کنیم.
دلایل علی الراس شدن مالیاتی چیست؟
گفتیم که به طور عادی تمامی مودیان وظیفه دارند مدارک و اسناد لازم، از اظهارنامه تا دیگر اسناد را برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند تا مالیات آنها توسط کارشناسان حساب شود. هرگونه مشکل در روند ارسال این اسناد برای سازمان، میتواند موجب تصمیم گیری سازمان جهت استفاده از علی الراس شود.
براساس ماده 97 قانون مالیات های مستقیم 3 حالت وجود دارد:
1- زمانی که مودی از ارائه ترازنامه و صورت سود و زیان به حوزه مالیاتی جلوگیری می کند که در اینجا منظور از ترازنامه و صورت سود و زیان همان اظهارنامه مالیاتی است چرا که ترازنامه در قالب اظهارنامه ارائه و ابراز می شود.
2- زمانی که مودی اظهارنامه را در موعد مقرر تسلیم می کند اما هنگام ابلاغ دعوت به رسیدگی اسناد و مدارکی ارائه نمی کند.
3- زمانی که مودی اقدام به ارسال مدارک عنوان شده می کند اما در مدارک ارسالی، نقص و کم و کاستی وجود داشته، سازمان مالیات وی را از طریق مالیات علی الرأس حساب میکند.
در حالت علی الراس، درآمد مودی توسط سازمان شناسایی میشود و طبق قوانین کشوری، بر این درآمد مالیات افزوده میشود.
پیشنهاد میشود مقاله مهم ترین اصطلاحات مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم را مطالعه کنید
علت علی الراس شدن در مالیاتهای مستقیم
براساس ماده 97 قانون مالیاتهای مستقیم موارد زیر میتواند موجب علی الراس شدن مالیات شود :
1-در صورتی که تا موعد مقرر ترازنامه و حساب سود و زیان و یا حساب درآمد و هزینه و حساب سود و زیان، حسب مورد، تسلیم نشده باشد.
-2 در صورتی که مؤدی به درخواست کتبی اداره امور مالیاتی مربوط از ارائه دفاتر و یا مدارک حساب در محل کار خود خودداری نماید.
3- در صورتی که دفاتر و اسناد و مدارک ابرازی برای محاسبه درآمد مشمول مالیات به نظر اداره امور مالیاتی غیر قابلرسیدگی تشخیص شود و یا به علت عدم رعایت موازین قانونی و آییننامه مربوط مورد قبول واقع نشود.
در صورتی که مالیات علی الراس شود، درآمد مؤدی توسط کارشناسان سازمان شناسایی میشود. بنابراین ممکن است مالیات شناسایی شده برای شما بیش از حد واقعی آن باشد. با استفاده از یک نرم افزار حسابداری قدرتمند میتوانید مدارک و اسناد مالیاتی را با دقت تکمیل کنید و اظهارنامه بی نقصی را تقدیم سازمان امور مالیاتی نمایید. به این ترتیب از علی الراس شدن مالیات خود جلوگیری میکنید.
مالیات علی الراس چگونه محاسبه میشود؟
طبق قانون «در صورتی که مؤدی از ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت قانونی و مطابق با مقررات خودداری کند، سازمان امور مالیاتی میتواند نسبت به تهیه اظهارنامه برآوردی براساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب شده مودیان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام کند.».
در این موارد کارشناس اداره امور مالیاتی، ابتدا اطلاعات مورد نیاز را از مراجع دولتی یا غیر دولتی دریافت میکند و سپس قرینه یا قرائن (دلایل فعالیت مانند خرید و فروش …) را متناسب با فعالیت اقتصادی مؤدی انتخاب میکند بعد از انتخاب قرائن، ضریب مالیاتی متناسب با قرینه نیز طبق گزارشات و توجیهات کارشناس انتخاب میشود. به این ترتیب میتوان درآمد مشمول مالیات را به شکل زیر محاسبه کرد:
ضریب مالیاتی× قرینه مالیاتی=درآمد مشمول مالیات
علی الراس تنها یکی از انواع مالیاتها است. و نحوه محاسبه آن با سایر مالیاتها متفاوت است. برای صاحبان کسب و کارها اهمیت زیادی دارد که با انواع مالیات و نحوه محاسبه آنها آشنا باشند تا از بروز مشکل و ضررهای احتمالی جلوگیری کنند.
عواقب مالیات علی الراس چیست؟
اولین مشکلی که در صورت عدم ارائه اظهارنامه، مودی با آن روبرو میشود، جریمه 30 درصدی بر مالیات است. مشکل بعدی هم مالیات و عوارض بر ارزش افزوده است. در این حالت سازمان امور مالیاتی از از حوزه مالیاتی درآمد های مودی را استعلام میگیرد. این در آمدها طبق علی الراس مالیاتی تشخیص داده میشوند و به سازمان امور مالیاتی ابلاغ میشود.
یکی از جریمههای در نظر گرفته شده برای عدم تسلیم اظهارنامه، جریمه 30 درصدی برمالیات است که بر طبق مالیات علی الراس محاسبه میشود. در این صورت حتی اگر فروشی نداشته باشید براساس سودی که برای شما در مالیات علی الراس محاسبه شده است باید جریمه 30 درصدی مالیات را بپردازید. به همین دلیل است که حسابداری مالیاتی اهمیت بسیار زیادی برای صاحبان کسب و کارها دارد.
آیا مالیات علی الراس حذف شده است؟
مالیات علی الراس که در قانون مالیات های مستقیم ماده ۹۷ ، در سال ۹۴ تصویب شد. تغییر کرد. از مهمترین تغییرات آن روش تعیین آن بطور کامل حذف شد. سازمان امور مالیاتی اعلام کرد:" در جهت شفافیت و تحقق عدالت مالیاتی در رسیدگی آتی به اظهار نامههای مالیاتی سال ۹۸ به بعد، روش تشخیص علی الراس حذف و رسیدگیها بر مبنای اظهارنامه مودیان صورت خواهد پذیرفت." بنابراین ارائه یک اظهارنامه کامل از اهمیت بالایی برخوردار است.
در تبصره قانون مالیاتهای مستقیم ماده 97 صراحتاً عنوان شده است است که «سازمان امور مالیاتی کشور موظف است حداکثر ظرف مدت سه سال از تاریخ ابلاغ این قانون (1394.4.31)، بانک اطلاعات مربوط به نظام جامع مالیاتی را در سراسر کشور مستقر و فعال نماید.» به این ترتیب در حال حاضر، اظهارنامه مالیاتی که توسط مودیان ارائه میشود، مبنای اصلی تصمیم گیری کارشناسان سازمان امور مالیاتی خواهد بود. به همین دلیل ارائه یک اظهارنامه کامل اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است.
بنابراین بهتر است طبق قوانین اظهارنامه مالیاتی را در موعد مقرر و بهصورت دقیق ارائه کنیم تا از علی الراس شدن مالیات پیشگیری نماییم. به طور حتم کمک گرفتن از یک وکیل مالیات و خدمات مالیاتی میتواند در تنظیم دقیق و به موقع اظهارنامه مودیان محترم موثر باشد.