واحد تجاری ممکن است شامل یک مغازه کوچک زیر پله باشد یا یک مرکز خرید بزرگ. اجاره بهای این واحدهای تجاری بسته به منطقه و موقعیت ملک متغیر است. برای مثال، اجاره یک واحد تجاری کوچک در بازار ممکن است بیشتر از اجاره یک واحد تجاری چند صد متری در یک شهر کوچک باشد.
اجاره بهای واحدهای تجاری مشمول مالیات تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی است. مالکان واحدهای تجاری مشمول مالیات بر املاک تجاری هستند و ملزم به پرداخت مالیات مربوطه هستند.
اخذ مالیات پرداختی از طرف مردم یکی از منابع اصلی و مهم دولت است. به همین دلیل، مالیات پرداختی برای کسبه در املاک تجاری مشکل ساز شده است. مخصوصا اگر چنانچه در سالهای گذشته مالیات مربوطه پرداخت نشده باشد، به دلیل فعال بودن ملک تجاری و اجاره آن، مالک مشمول پرداخت مالیات است.
ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم، ۷۵ درصد از اجاره سالیانه مالیات مشمول است و ۲۵ درصد آن معاف از پرداخت مالیات می باشد.
شرایط پرداخت مالیات برای صاحبان املاک:
به عنوان یک مالک املاک، شما موظفید در هر سال تا آخر ماه تیر، اظهارنامه مالیاتی و مدارک مربوطه را به اداره امور مالیاتی محل ملک ارائه دهید و میزان مالیات مشخص شده را بر اساس مقررات این سازمان پرداخت کنید. همچنین، به عنوان یک مستاجر ملک، شما هم میتوانید اقدامات لازم را برای پرداخت مالیات انجام دهید. بهتر است این مسئله را با مالک ملک و یا مشاور مالیاتی خود مشاوره کنید تا نحوه عملکرد درست را برای پرداخت مالیات در مورد ملک مورد نظرتان بدانید.
معافیت مالیات اجاره املاک
معافیت مالیات اجاره املاک تجاری برای شخصی که هیچ درآمدی ندارد:
با توجه به ماده 57 قانون مالیات های مستقیم، فردی که هیچ منبع درآمدی به جز درآمد حاصل از اجاره ملک ندارد، تا میزانی که در ماده 84 قانون تعریف شده است، از پرداخت مالیات معاف خواهد بود و تعیین مازاد مالیات نیز بر اساس قوانین مربوطه صورت میگیرد. البته برای اینکه فرد مذکور از این معافیت بهرهمند شود، باید این موضوع را به اداره امور مالیاتی مربوطه ثابت کند.
میزان این معافیت هم، هر ساله بر اساس قانون بودجه سنواتی مشخص می شود. ولی مشمولین این ماده، باید اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه کنند و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند و اعلام کنند که هیچ درآمد دیگری ندارند. دقت داشته باشید که حقوق بازنشستگی، وظیفه دریافتی، جوایز و سود سپرده بانکی جزء درآمد محسوب نمی شود.
پیشنهاد می کنیم، مقاله معافیت های موضوع ماده 132 قانون مالیات های مستقیم را مطالعه کنید
وصول مالیات بر اجاره املاک تجاری:
با توجه به ماده 57 قانون مالیات های مستقیم، درآمد اجاره ملک به عنوان تنها منبع درآمد شخص حقیقی، در صورت عدم وجود منبع درآمدی جز اجاره ملک، تا سقفی معین از پرداخت مالیات معاف است و این موضوع بر اساس ماده 84 همین قانون مشخص می شود. بدیهی است که باید شرایط مورد نیاز برای معافیت را به اداره امور مالیاتی اثبات کرد.
همچنین باید توجه داشت که وصول مالیات بر اجاره املاک تجاری به عنوان یک منبع درآمد مهم دولت محسوب می شود و با گذشت زمان، اهمیت آن افزایش یافته است. طبق قوانین سازمان امور مالیاتی، تمامی املاک اجاره ای از جمله مسکونی، تجاری و اداری، مشمول مالیات می باشند. معافیت مالیاتی برای اجاره املاک مسکونی تا 150 متر مربع اعمال می شود، اما اجاره املاک تجاری و اداری معافیت مالیاتی ندارند. لذا تمامی مالکین املاک مورد اجاره، چه مسکونی و چه تجاری و اداری، موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی می باشند.