هر شخصیت حقوقی و حقیقی باید عملکرد یک سال عملیات مالی خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد تا واحد مالیاتی مربوطه مالیات آن را رسیدگی و مالیات مربوطه را محاسبه کرده تا توسط متقاضی پرداخت شود به این فرایند تکمیل اظهارنامه مالیاتی می گویند.
اظهارنامه به صورت سالانه محاسبه می شود و اشخاص حقوقی حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالی و اشخاص حقیقی حداکثر تا سه ماه باید اظهارنامه را تنظیم کنند و به اداره مالیات تحویل دهند.
اظهارنامه مالیاتی چیست ؟
اظهارنامه مالیاتی چه به صورت خود اظهاری باشد و چه خود سازمان امور مالیاتی در اختیار مودیان قرار دهد (گویا تا سال ۱۴۰۳ هجری شمسی اتفاق افتد)، کارنامه مالی است که همه ساله، اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات، به منظور محاسبه مالیات خود، به سازمان مالیاتی تقدیم می کنند و اکنون، با خود اظهاری الکترونیکی، فرآیند ها تحت سامانه متمرکز انجام می شود.
اظهارنامه مالیاتی را چگونه باید تنظیم کرد ؟
تا پیش از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی می بایست اظهارنامه های کاغذی را از مراجع مربوطه خریداری و نسیت به تکمیل و ارسال آن اقدام می نمودند. این کار، زمان گیر و هزینه بر بود. به منظور تکریم مودیان و تسهیل و تسریع فرآیند ارسال و دریافت و تحلیل اطلاعات مودیان مالیاتی، اظهارنامه الکترونیکی از سال ۱۳۹۱، در دستور کار قرار گرفت و شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی، نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی اینترنتی اقدام کنید و کد رهگیری دریافت کنید. اکنون برای اظهارنامه ارزش افزوده و دریافت پلمپ دفاتر نیز، فرآیند ها در سامانه های مربوطه در بستر فضای مجازی انجام می شود.
دریافت اظهارنامه مالیاتی
در ایران اظهارنامه مالیاتی به دو روش محاسبه می گردد.
یک روش خود اظهاری است که امروزه نظام های مالیاتی پیشرفته بیشتر بر انجام این روش تاکید دارند.
روش دوم علی الراس است که در این روش ممیزین و کارشناسان امور مالیاتی در محاسبه و دریافت مالیات دخالت دارند.
روش خود اظهاری
در روش خوداظهاری خود شخص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به اینکه چه مقدار درآمد داشته و چقدر باید مالیات پرداخت کند اقدام می کند.
محاسبه میزان مالیات براساس کل درآمدها و کل هزینه ها و….انجام می شود و پس از تایید اداره مالیات و رعایت قوانین اظهارنامه پرداخت آن انجام می شود.
تشریفات اخذ مالیات از طریق خوداظهاری
اظهار نامه مالیاتی در روش خود اظهاری، باید اشخاص حقیقی یا حقوقی، میزان مالیات خود را بدون دخالت ممیزین و کارشناسان مالیاتی، به صورت واضح بیان کنند و هیچ گونه شک و شبهه ای در آن وجود نداشته باشد. کارشناسان سازمان امور مالیاتی پس از بررسی مدارک ارسالی توسط شخص حقیقی یا حقوقی و اطمینان از صحت مدارک ارسالی و عدم تخلف از قوانین، مالیات اعلام شده را پذیرفته و به همان مقدار پرداخت مالیات برای شخص منظور می گردد.
1. رسیدگی به اسناد و مدارک مودی
مطابق ماده ۲۲۹ قانون مالیاتهای مستقیم مامورین تشخیص می توانند برای رسیدگی به اظهارنامه ی مالیاتی یا تشخیص هر گونه درآمد مودی به کلیه دفاتر و اسناد و مدارک مربوط مراجعه و رسیدگی نمایند و مودی مکلف به ارائه و تسلیم آنها می باشد و در غیر این صورت بعداً به نفع او در امور مالیاتی آن سال قابل استناد نخواهد بود.
پیشنهاد میشود مقاله هر آنچه درباره اظهارنامه مالیاتی باید بدانید راهم مطالعه کنید
2. تحقیق و رسیدگی به اسنادی که نزد اشخاص ثالث (اشخاص حقوق خصوصی) است
مطابق ماده ۲۳۰ قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص ثالث که مدارک و اسناد حاکی از تحصیل درآمد نزد آنها موجود است با مراجعه مامورین تشخیص باید اسناد و مدارک مزبور را به آنها تسلیم نمایند. منظور از اشخاص ثالث کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی حقوق خصوصی غیر از مودی و مأمور مالیاتی به عنوان دو شخص طرف قضیه است. چنانچه اشخاص ثالث از ارائه اسناد و مدارک و اطلاعات مربوط به مودی و درآمد او خودداری نمایند مسئول جبران خسارات وارده به دولت بوده و از طریق دادستان کل کشور مکلف به ارائه اسناد و اطلاعات خواهند شد.
3. تحقیق از طریق تحصیل اطلاعات از دوایر دولتی
در مواردی که ادارات امور مالیاتی کتبا از وزارت خانهها و موسسات دولتی، شرکتهای دولتی، نهادهای انقلابی، شهرداریها و سایر موسسات عمومی غیر دولتی اطلاعات و اسناد لازم را در زمینه فعالیت و معاملات و درآمد مودی بخواهند مراجع مذکور مکلفند رونوشت گواهی شده اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات لازم را در اختیار آنان بگذارند.
تنبیهات و جرائم مالیاتی شامل چه مواردی می شود؟
قانون گذار مؤدیان بد حساب را تهدید کرده است که در صورتی که از انجام تکالیف قانونی خود و پرداخت مالیات استنکاف کنند با استفاده از ابزارهای زیر با آنها مقابله خواهد کرد:
1- محاسبه مالیات به شیوه علیالراس
در راستای احترام به مؤدی قانون گذار اصل را بر صحت اظهارات او گذاشته است اما اگر مؤدی از انجام تکالیف خود امتناع کند یا صادقانه رفتار نکند مأمور مالیاتی راسا اقدام به تشخیص و ارزیابی خواهد نمود. این شیوه راه حل نهایی در تشخیص مالیات مؤدیانی است که با اداره مالیات همکاری نمی کنند و در واقع نوعی مجازات برای مؤدیان مذکور محسوب می گردد. این شیوه یکی از مواردی است که ارزیابی مالیات توسط اداره امور مالیاتی صورت می گیرد. در موارد زیر درآمد مؤدیان از طریق علی الراس تشخیص داده می شود:
- در صورتی که تا موعد مقرر ترازنامه و حساب سود و زیان یا حساب درآمد تسلیم نگردد.
- در صورتی که مدارک و گزارشات مورد نظر با توجه به درخواست ممیز ارائه نگردد.
- در صورتی که مدارک داده شده از نظر اداره مالیاتی غیر قابل رسیدگی باشد.
2- جریمه و حبس
در مواردی قانون مالیاتهای مستقیم برای کسانی که از انجام وظایف قانونی خود امتناع یا در ارزیابی و کسر و وصول مالیات دیگران (در مواردی که مکلف به کسر مالیات دیگران هستند) قصور نمایند مجازات حبس یا جریمه پیش بینی کرده است.
3- محرومیت از معافیت و بخشودگی
در بعضی موارد مؤدی از پرداخت مالیات به شرط تسلیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی و نگهداری اسناد و دفاتر قانونی معاف خواهد بود و اگر از انجام این وظایف خودداری نماید از معافیت برخوردار نمی شود.
4- ممنوع الخروج شدن
مطابق ماده ۲۰۲ قانون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی و مدیران اشخاص حقوقی حقوق خصوصی از بابت درآمد مشمول مالیات شخص حقوقی که مربوط به دوران مدیریت آنان می باشد جلوگیری نماید.
5- ابطال اسناد انتقال صوری
در صورتی که مؤدیان مالیاتی به قصد فرار از پرداخت مالیات اقدام به نقل و انتقال اموال خود به همسر و یا فرزندان نمایند سازمان امور مالیاتی کشور می تواند به ابطال اسناد مذکور از طریق مراجع قضایی اقدام نماید.
6- مجازات اداری
در مواردی که مکلفین به کسر مالیات وزارتخانهها، شرکت یا موسسه دولتی یا شهرداری باشد، مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری خواهند شد.
- اشخاصی که ملزم به تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند
- تمام اشخاصی که به صورت حقیقی یا حقوقی به فعالیت خود مشغولند.
- اشخاصی که در خارج از ایران اقامت دارند اما درآمد و فعالیت آنها از طریق ایران است.
- تمام اشخاص غیر ایرانی فعال در ایران که از راههای مختلف موفق به کسب درآمد شده اند.
اظهارنامه مالیاتی در چه مواردی الزامی است
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی قید شده در ماده ی یک قانون مالیاتهای مستقیم به غیر از ( شهرداری– سازمانهایی که دولت بودجه آنها را مشخص می کند و موسسات و وزارتخانه های دولتی ) باید به تهیه اظهارنامه مالیاتی بپردازند.
زمان تحویل مدارک نهایتا تا 4 ماه پس از سال مالیاتی است.
سال مالیاتی از اول فروردین تا اسفند همان سال است اما در مورد اشخاص حقوقی ای که سال مالی آنها با سال مالیاتی همخوانی ندارد درآمد سال مالی آنها براساس تشخیص اداره مالیات انجام می شود.
نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی و از طریق پایگاه اینترنتی با داشتن کد اقتصادی انجام می شود.
تنها در سال ۱۳۹۴، بیش از ۴.۸ میلیون اظهارنامه مالیاتی از شرکت ها اخذ شد.
امسال، حتی شرکت های دانش بنیان نیز موظف به ارائه اینترنتی اظهارنامه مالیاتی خود هستند.
با توجه به آئین نامه اجرایی موضوع ماده 41 قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی 30 تیر 94 گروه بندی مشاغل نسبت به قانون قبلی کامال تغییر یافته است.
دین شرح که در قانون قبلی و تا سال 1394 نوع شغل (به عنوانمثال مهندس ،پزشک، وکیل و…) تعیین کننده گروه شغلی مودیان مالیاتی بود و “مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان” براساس قانون مذکور مشمول بند”ب” ماده 96 قانون بودند و در اظهارنامه ها و ثبت نام و اخذ کد اقتصادی خود بند “ب” را به عنوان گروه شغلی خود اعالم می نمودند.
اما در قانون جدید (اصلاحی94/4/30 ) بجز برخی مشاغل خاص دیگر نوع فعالیت مالک تعیین گروه شغلی نیست؛ بلکه حجم فعالیت (میزان درآمد) در سال مربوطه تعیین کننده گروه شغلی مودیان مالیاتی می باشد.
پیشنهاد میشود مقاله رفع خطاهای رایج در ارسال اظهارنامه مالیاتی را هم مطالعه کنید
نکته:
حتی اگر اشخاص حقیقی یا حقوقی پس از ثبت شرکت هیچ گونه فعالیتی نداشته باشند باید اظهارنامه و دفاتر خود را خالی تحویل دهند.
مراحل و فرآیند تکمیل اظهارنامه الکترونیکی
- پیش ثبت نام شماره اقتصادی و دریافت کد رهگیری
- تأیید اطلاعات پیش ثبت نام و دریافت پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری
- ثبت نام دریافت کد اقتصادی
- تأیید اطلاعات ثبت نام
- دریافت و تکمیل اظهارنامه الکترونیک
- ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
- دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات به صورت الکترونیک
چه اشخاصی، موظف به تنظیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی هستند؟
اشخاص حقیقی و حقوقی زیر، موظف به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی هستند:
- کلیه شخصیت های حقیقی که در ایران مشغول به فعالیت بوده و معاف از مالیات نیستند.
- کلیه شخصیت های حقوقی که در ایران مشغول به فعالیت بوده و معاف از مالیات نیستند (مثل ناشران).
- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از کشور مشغول به کار هستند.
- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که خارج از کشور اقامت دارند اما درآمد آن ها از داخل ایران است.
- کلیه اتباع غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) که در ایران، درآمد دارند، مشمول مالیات هستند.
چه زمانی اظهارنامه های الکترونیکی مالیاتی بررسی می شود؟
اظهارنامه های الکترونیکی مالیاتی تا ۱۲ ماه پس از تسلیم آن به اداره دارایی، مشمول رسیدگی بوده و طبق ماده یک صد و پنجاه و ششم قانون مالیات های مستقیم، ادارات دارایی مکلف هستند در این بازه زمانی، نسبت به بررسی اظهارنامه منطبق به مدارک و مستندات اعتباردهی شده مودیان، اقدام کرده و برگه تشخیص صادر کنند. برای ابلاغ برگه تشخیص به مودیان، ۳ ماه فرصت قانونی وجود دارد. مودیان نیز می توانند در مهلت مقرر قانونی، نسبت به برگه تشخیص، اعتراض کنند تا در کمیسیون، بررسی شود
فواید ارسال اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی چیست؟
شفافیت کسب و کار و تسهیل و تسریع روند رسیدگی به صورت های مالی مودیان مالیاتی و عمل به تکالیف قانونی، پرداخت مالیات که ابزار مدیریت کشور است، از جمله فواید ارسال به موقع و صحیح اظهارنامه الکترونیکی است. ارسال اظهارنامه مالیاتی، مزایای خوبی به مودیان دارد که به شرح زیر خواهد بود:
- اگر ۳ سال متوالی، اظهارنامه مالیاتی شرکتی مورد قبول ممیزان اداره مالیاتی قرار بگیرد و اعتراضی به برگه تشخیص مالیاتی نداشته و مالیات را در زمان مقرر پرداخت کنند، مشمول ۵ درصد جایزه خوش حسابی نسبت به مالیات های پرداخت شده بوده و از مالیات مشمول سال های بعد آن ها کسر می شود.
- هر گونه بخشودگی یا معافیت مالیاتی که در قانون تصویب شود، شامل مودیان می شوند که اظهارنامه صحیح را در زمان مقرر تسلیم کنند.
آیا پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی به اداره دارایی، امکان اصلاح آن نیز وجود دارد؟
بله. شما می توانید تا یک ماه پس از تسلیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور، نسبت به اصلاح مندرجات اقدام کنید. طبق ماده دویست و بیست و شش قانون مالیاتهای مستقیم، می توانید در این بازه زمانی، نسبت به رفع نقص اقدام کنید.
مراحل ۵ گانه ثبت نام الکترونیک اظهارنامه مالیاتی:
چند سالی است که تنظیم اظهارنامه مالیاتی به دستور سازمان امور مالیاتی به شیوه الکترونیک و بدون مراجعه حضوری انجام می گیرد و در ۵ مرحله انجام می شود :
مرحله اول: پیش ثبت نام الکترونیک
در این مرحله با داشتن کد اقتصادی، اطلاعات پایه ای شرکت دریافت شده و پس از تایید شماره تلفن همراه و تاییدیه پستی، کد پستی ۱۰ رقمی در سیستم بارگذاری می شود.
مرحله دوم: صحت سنجی اطلاعات
پس از انجام پیش ثبت نام الکترونیک، می بایست بخشی از اطلاعات ثبت شده در مرحله قبل، از منابع مختلفی، استعلام شده و پس از تایید صحت اطلاعات، وارد مرحله سوم می شوید.
پیشنهاد میشود مقاله اصلاح اظهارنامه مالیاتی با ارسال اظهارنامه اصلاحی را هم مطالعه کنید
مرحله سوم: تولید و ارسال اطلاعات کاربری
در این مرحله، اگر اطلاعات پیش ثبت نام مورد تایید سازمان امور مالیاتی کشور قرار بگیرد، کد کاربری و رمز عبور برای شما ایجاد شده و به صورت پیامک ارسال می شود.
مرحله چهارم: ثبت نام الکترونیک
در این مرحله، پس از دریافت اطلاعات کاربری، وارد سامانه شده و اطلاعات اقتصادی شرکت یا بنگاه خود را پر کنید.
مرحله پنجم: اعتبار سنجی
اعتبار سنجی ستادی و میدانی اطلاعات وارد شده انجام می شود و با پرونده های فیزیکی تطبیق داده خواهد شد.
اگر مغایرتی پیدا شود به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد. اگر اطلاعات شما مورد تایید سازمان باشد، وارد وضعیت ۴۵ می شوید که ارسال اظهارنامه الکترونیک است.
مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی چه وقت است ؟
مهلت تسلیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی، حداکثر تا ۳۱ تیر ماه هر سال است. اما اگر در اساس نامه شرکت یا موسسه ای، سال مالیاتی با سال مالیاتی رسمی تطبیق ندارد، ملاک تعیین میزان مالیات، سال مالی آن شرکت خواهد بود.
عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی:
همانطور که اشاره شد اظهارنامه مالیاتی باید در پایان سال مالیاتی یا چهار ماه بعد از پایان سال مالی مطابق با اساس نامه شرکتها ارسال گردد اگر مودیان در زمانهای مقرر شده اقدام به تهیه و تنظیم اظهارنامه ننمایند تا ۳۰ درصد مبلغ مالیات پرداخت نشده مشمول جریمه شده و این جریمه غیر قابل بخشش است.
اشخاص حقیقی و حقوقی باید توجه داشته باشند حتی اگر موسسه یا شرکت آنها هیچگونه فعالیت مالی نداشته باید حتما باید اظهارنامه را ارسال کنند و فقدان فعالیت مالی دلیل بر عدم ارسال نبوده و باید در این حالت اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت سفید به همراه سایر مدارک ارائه کنند تا مشمول جریمه نگردند.
چه اشخاصی ملزم به تسلیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی نیستند؟
- شهرداری ها و سازمان های زیر مجموعه در ۳۱ استان کشور
- کلیه سازمان ها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده می کنند.
- کلیه موسسات و وزارت خانه ها
- کارگران، صیادان، عشایر، شرکت های تعاونی دانش آموزی و دانشجویان.
چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی، چگونه اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنیم؟
تا پیش از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی می بایست اظهارنامههای کاغذی را از مراجع مربوطه خریداری و نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن اقدام می نمودند.
این کار، زمان گیر و هزینه بر بود. به منظور تکریم مودیان و تسهیل و تسریع فرآیند ارسال و دریافت و تحلیل اطلاعات مودیان مالیاتی، اظهارنامه الکترونیکی از سال ۱۳۹۱، در دستور کار قرار گرفت و شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی، نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه های مالیاتی اینترنتی اقدام کنید و کد رهگیری دریافت کنید. اکنون برای اظهارنامه ارزش افزوده و دریافت پلمپ دفاتر نیز، فرآیندها در سامانههای مربوطه در بستر فضای مجازی انجام می شود.
سازمان امور مالیاتی در حال حاضر تمایل به تنظیم اظهار نامه مالیاتی به شیوه الکترونیک (اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی) و بدون مراجعه حضوری مؤدی را دارد. ارسال اظهارنامه به این شیوه مشروط به تکمیل مراحل ثبت نام الکترونیک می باشد و کلیه مؤدیان اعم از حقیقی، حقوقی و تشکلهای حقوقی می توانند با مراجعه به سایت www.tax.gov.ir از خدمات غیر حضوری این سامانه استفاده نمایند.
اما در نحوه انجام اظهارنامه مالیاتی اطلاعات شخص و یا شرکت باید به صورت دقیق وارد شود. از طریق پایگاه اینترنتی سازمان امور اقتصادی و دارایی، فرم الکترونیکی اظهارنامه تکمیل و ارسال میشود.
سپس شرکتها یا تاجران حقیقی فرصت دارند در فاصله زمانی که به آنها داده میشود، دفاتر قانونی شرکت خود را نیز به اداره مالیاتی ارائه کنند. درصورتی که اطلاعات به صورت صوری وارد شده باشد و دفاتر با اظهارنامه مالیاتی مطابقت نداشته باشد، ممکن است جریمههایی برای تاجر در نظر گرفته شود.
مراحل و فرایند اصلی تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی
- پیش ثبت نام شماره اقتصادی و دریافت کد رهگیری
- تأیید اطلاعات پیش ثبت نام و دریافت پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری
- ثبت نام شماره اقتصادی
- تأیید اطلاعات ثبت نام
- دریافت و تکمیل اظهارنامه الکترونیک
- ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
- دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات به صورت الکترونیک
راهنمای تکمیل اظهارنامه الکترونیکی + تهیه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
برای درک بهتر چگونگی تنظیم اظهار نامه مالیاتی باید بدانیم که سیاست و برنامه عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در حال حاضر اخذ الکترونیکی اظهارنامه ، بدون نیاز به مراجعه حضوری مودیان به واحد های مالیاتی است. ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی، مشروط به تکمیل مراحل ثبت نام الکترونیکی است. بهتر است تسلیم اظهار نامه قبل از فرا رسیدن روزهای پایانی مهلت تسلیم اظهار نامه مالیاتی صورت گیرد.
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی چه عواقبی برای مودیان دارد؟
همانطور که اشاره شد اظهارنامه مالیاتی باید در پایان سال مالیاتی یا چهار ماه بعد از پایان سال مالی مطابق با اساس نامه شرکتها ارسال گردد اگر مودیان در زمانهای مقرر شده اقدام به تهیه و تنظیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی ننمایند تا ۳۰ درصد مبلغ مالیات پرداخت نشده مشمول جریمه شده و این جریمه غیر قابل بخشش است .
اشخاص حقیقی و حقوقی باید توجه داشته باشند حتی اگر موسسه یا شرکت آنها هیچگونه فعالیت مالی نداشته باید حتما باید تهیه اظهارنامه مالیاتی را انجام داده و آن را ارسال کنند و فقدان فعالیت مالی دلیل بر عدم ارسال نبوده و باید در این حالت اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت سفید به همراه سایر مدارک ارائه کنند تا مشمول جریمه نگردند .
مودیان خوش حساب مشمول پاداش خوش حسابی میشوند ؟
در قوانین اظهارنامه مالیاتی مودیانی که سه سال پشت سر هم اظهار نامه مالیاتی خود را با تمام اسناد و مدارک و در زمان مقرر ارسال کنند و هیچ گونه ایرادی به اظهارنامه آنها وارد نشود می توانند از پنج درصد جایزه خوش حسابی پرداخت مالیات بهره مند شوند که البته برای بسیاری از اشخاص و شرکتها و بنگاههای اقتصادی می تواند مبلغ قابل توجهی باشد.
آیا پس از طی کردن مراحل اظهارنامه مالیاتی و تسلیم آن امکان اصلاح وجود دارد ؟
در صورتیکه مودیان پس از انجام اظهارنامه مالیاتی و تسلیم آن متوجه شوند که ایراداتی در آن وجود دارد و باید حتما اصلاح شوند می توانند تا یکماه بعد از تاریخ تحویل اظهارنامه مالیاتی اقدام به اصلاح کرده و ایرادات را رفع نمایند. برای همین بهتر است مودیان قبل از تاریخ تعیین شده برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی کارهای مربوط به آن را انجام داده تا در صورت نیاز به اصلاح وقت کافی برای اظهارنامه های مالیاتی داشته باشند
دفاتر قانونی در تسلیم اظهارنامه چه نقشی دارند ؟
همه مودیان و مشمولان پرداخت مالیات باید نحوه کار با دفاتر قانونی و تنظیم آنها را بدانند چرا که مالیات این افراد مستقیما از طریق این دفاتر تعیین و محاسبه میشود . مهمترین دفاتر قانونی در فعالیت های مالی و حسابداری دفترکل ، دفتر روزنامه و دفتر دارایی هستند . دفتر روزنامه دفتری است که کلیه عملیات های مالی به ترتیب تاریخ وقوع و مبلغ و طرف معامله و سایر جزییات دیگر در ان ذکر میشود .
دفتر کل خلاصه دفتر روزنامه بوده و مودیان موظف هستند انتهای هر هفته کلیه اطلاعات موجود در دفتر روزنامه را به صورت خلاصه اعم از اطلاعات خرید یا فروش را به دفتر کل منتقل نمایند و دفتر دارایی هم همانطور که از نامش پیداست دفتری است که صورت کل دارایی های شرکت یا شخص اعم از دارایی های منقول یا غیر منقول در آن ثبت شده و مودیان موظف هستند تا پایان فروردین سال بعد این کار را انجام دهند .
چرا دفاتر قانونی باید پلمپ شوند؟
دفاتر قانونی قبل از هر گونه استفاده و ثبت عملیات مالی باید پلمپ گردند. پلمپ کردن یعنی این دفاتر باید توسط مامور اداره ثبت ممهور شده و کل صفحات آن شمرده شود و تعداد صفحات در ابتدا و انتهای دفتر ذکر گردد. کل دفتر باید قیطان کشی شده و ابتدا و انتهای آن امضا گردد ضمن آنکه ابتدا و انتهای قیطان هم با مهر وزرات دادگستری ممهور گردیده و منگنه شود.
نحوه تحریر دفاتر قانونی باید چگونه باشد ؟
- دفاتر قانونی باید با خودکار مشکی یا مداد تحریر شود در صورتیکه با مداد نوشته شوند باید در انتها با خودکار مشکی پررنگ گردند .
- این دفاتر باید فاقد هر گونه خط خوردگی یا پارگی باشند .
- برای اصلاح به هیچ وجه نباید از تیغ یا لاک استفاده شود .
- برای نوشتن اعداد در این دفاتر باید از سمت راست این کار آغاز گردد .
- اگر دفاتر با خودکار مشکی تحریر شد و اشتباهی رخ داد باید روی اشتباه با خودکار قرمز خط کشیده شود و اطلاعات درست با خودکار مشکی بالای آن نوشته شود .
- جمع اعداد و ارقام باید در این دفاتر در انتها همخوانی داشته و مغایرتی وجود نداشته باشد .
رعایت موارد بالا باعث میشود در زمان بررسی انها توسط بازرسین این دفاتر رد نگردیده و بر اساس انها مالیات تعیین شود
چه مواردی باعث رد دفاتر قانونی میشود ؟
یکسری اشتباهات در تحریر این دفاتر اگر رخ دهد باعث رد آنها و علی الراس شدن مودیان می گردد برخی از این خطاها شامل موارد ذیل اشت :
- دفاتر به هر دلیلی از پلمب خارج شوند یا برخی صفحات ان مفقود و کنده شده باشد .
- رعایت تاریخ در ثبت رویدادهای مالی صورت نگرفته باشد و یا اینکه برخی رویدادهای مالی در این دفاتر ثبت نشده باشد .
- وجود خط خوردگی یا تراشیدگی با تیغ یا لاک گرفتگی در دفتر باعث رد دفاتر میشود .
- اشتباهات ناشی از محاسبه ارقام اگر باعث خطا در بستانکاری یا بدهکاری گردد .
تکمیل اظهارنامه مالیاتی و دفاتر مربوط به آن و ارائه و تسلیم به سازمان مربوطه باید در نهایت صحت و دقت انجام شود چرا که هر گونه نقص عمدی یا سهوی در این اسناد می تواند به قیمت جریمه های سنگین برای مودیان تمام گردد
در فرم های اظهارنامه مالیاتی ۲۶ جدول طراحی شده که به شرح زیر است:
جدول ١: پرداخت های مربوط به اظهارنامه
جدول ٢: اطلاعات مجوز های تأسیس و بهره برداری
جدول ٣: اسامی اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل
جدول ۴: فهرست دفاتر رسمی ثبت شده
جدول ۵: جزییات پذیرش بورس سهام
جدول ۶:درآمد هایی که مالیات آنها قبلا به صورت مقطوع پرداخت شده است
جدول ٧: درآمد های معاف از مالیات
جدول ٨: استهلاک زیان سنواتی
جدول ٩: معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی
جدول ١٠: توسعه، نوسازی و بازسازی واحد های صنعتی و معدنی طبق ماده ١٣٨ ق.م.م
جدول ١١: معافیت ها و بخشودگی های درآمد حاصل از فعالیت های خارج از کشور طبق تبصره ماده ١٨٠ ق.م.م.
جدول ١٢: فعالیت های حاصل از توافق نامه های مالیاتی موضوع مادهی ١۶٨ ق.م.م.
جدول ١٣: ثبت کمک های مالی پرداختی
جدول ١۴: ترازنامه
جدول ١۵: صورت سود و زیان
جدول ١۶: گردش حساب سود (زیان) انباشته
جدول ١٧: موجودی مواد و کالا
جدول ١٨: سرمایه
جدول ١٩: انواع محصولات اصلی به ترتیب بیشترین فروش
جدول ٢٠: بهای تمام شده کالای فروش رفته
جدول ٢١: بهای تمام شده کار انجام شده پیمانکاری/ خدمات
جدول ٢٢: تعداد کارکنان
جدول ٢٣: درآمد ناخالص پیمانکاری/ ارائه خدمات
جدول ٢۴: فهرست صادرات و واردات
جدول ٢۵: اطلاعات مالکین
جدول ٢۶: اطلاعات سرمایه گذاری خارجی