کارت بازرگانی یکی از معتبرترین مدارک قانونی برای انجام امور تجاری است، هر چند تجار و بازرگانان به خوبی میدانند کارت بازرگانی چیست؛ اما برای یادآوری و افزایش اطلاعات به طور مفصل درباره این که کارت بازرگانی چیست، چه مزایای دارد، چگونگی دریافت، باطل شدن و غیره برایتان صحبت کردهایم. با ما همراه شوید.
کاربردهای کارت بازرگانی:
- واردات از مناطق آزاد
- صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی
- صدور ویزای تجاری
- صدور گواهی مبدا
- عضویت در اتاق بازرگانی
- ارتباط با تجار خارجی
- مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان
- شرکت در نمایشگاه های ملی و بین المللی داخلی و خارجی
- مبادرت به امر صادرات و واردات کالا بصورت تجاری
- مبادرت به حق العمل کاری در گمرک
- ثبت سفارش و ترخیص کالا
امروز قصد دارم اشاره ای به قوانین گمرکی داشته باشم و گوشه ای از این قوانین مهم را برای شما ارائه کنم. با توجه ادغام شدن امورات گمرکی ، همچنین واردات و صادرات ، نیاز به اجرای امور مالی این گونه اقدامات بیش از پیش زیاد شده و موجب ورود این موارد قانونی در حیطه کاری رشته حسابداری گردیده است . در ابتدا بد نیست نگاهی کلی به تقسیم بندی کالا ها از نظر محدودیت و ممنوعیت در ورود و صدور داشته باشیم .
صادرات و واردات کالاها بطور کلی به 3 دسته تقسیم می شود:
- کالاهای مجاز
- کالاهای مشروط
- کالاهای ممنوع
کالاهای مجاز آن دسته از کالاهایی است که صدور و ورود آنها نیاز به کسب مجوز ندارد ، این مجوزها زیر نظر وزارت صنعت و معدن ، بانک مرکزی ، وزارت بهداشت و … صادر می شود. لیست دقیق کالاها را می توانید در مواد 40 و 44 قانون امور گمرکی پیدا کنید.
کالاهای مشروط مشمول کالاهایی است که صدور یا ورود آنها با کسب مجوز امکان پذیر می باشد.یعنی پس از احراز مجوز های قانونی از سازمانها و نهادهای ذکر شده ، ورود و خروج آنها مجاز می شود. ورود این دسته از کالاها با ثبت سفارش وارد مراحل قانونی می گردد.
نکته ای که باید توجه داشت این است که اخذ مجوزهای مقرراتی مانند مجوز وزارت صنعت و معدن و تجارت ، موافقت با ورود کالا ، مجوز ترخیص نیز تلقی می گردد. ولی اخذ مجوزهای قانونی مانند مجوز بهداری در مورد کالاهای ( انسانی ، دامی و گیاهی ) مجوز های سازمان انرژی اتمی ، گواهینامه موسسه استاندارد ، مشمول مجوز ترخیص نمی باشد.
واردکنندگان این نوع کالاها علاوه بر مجوز ورود ، می بایست مجوز ترخیص را براساس مشخصات کالاهای موجود در گمرک ، پس از ارزیابی و نمونه برداری کالا ، از همان وزارتخانه ، موسسه و سازمان اخذ کرده و توسط صاحب کالا جهت ترخیص از گمرک ارائه شود.
پیشنهاد میشود مقاله اظهارنامه گمرکی را مطالعه کنید
کالاهای ممنوع کالاهایی هستند که صادرات و واردات آنها به موجب شرع اسلام ( اعتبار خرید و فروش یا مصرف ) و یا به موجب قانون ممنوع گردد. کالاهای ممنوع به دو دسته تقسیم می شوند:
- کالای ممنوع قانونی : که ورود و خروج آنها به موجب قانون ممنوع می باشد.
- کالای ممنوع دولتی : شامل کالاهایی است که در جدول ضمیمه مقررات یا مصوبات دولت غیر مجاز اعلام می گردد.
چون بر اساس قانون انحصار تجارت خارجی ، بازرگانی خارجی کشور طی صدور مقررات و ضوابطی خاص در انحصار و اختیار دولت می باشد ، از این رو اقدام به فعالیت در حیطه واردات و صادرات و انجام خدمات بصورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی است که توسط اتاق بازرگانی و وزارت صنعت ، معدن و تجارت ، طبق شرایط مشخصی صادر خواهد شد.
مشخصات کارت بازرگانی به این صورت است که این کارت بصورت دفترچه در اندازه مشخص شامل مشخصات اشخاص حقیقی و حقوقی به دو زبان فارسی و انگلیسی چاپ و صادر می گردد.
صدور این کارت توسط شعب اتاق بازرگانی در تهران و شهرستانها به نام متقاضیان صادر می شود و در صورت تایید توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت تمدید اعتبار خواهد شد. البته در موارد و شرایط خاصی واحدهای تولیدی فاقد کارت بازرگانی می توانند نسبت به واردات ماشین آلات و تجهیزات ، اقدام نمایند
.این دسته از واحدهای تولیدی با استناد به بند یک ماده 10 آیین نامه اجرایی مقررات ، غیر تجاری تلقی می گردند و می توانند در موقع لزوم و در حد نیاز ، بنا به تشخیص وزارت بازرگانی راسا” اقدام به ورود کالاهای فوق نمایند . در این حالت واردکنندگان موظف به ارائه مجوز موردی از وزارت صنعت و معدن بوده و پس از پرداخت مالیات کارت بازرگانی به میزان مقرر در ستون پرداختی اظهارنامه گمرکی می باشند.
شرایط و ضوابط کارت بازرگانی جهت ورود و صدور کالا بصورت مبادلات مرزی ، مناطق آزاد تجاری ، صنعتی و یا ورود کالا توسط کارگران و ایرانیان شاغل در خارج کشور ، دارای کارنامه شغلی و سرانجام مازاد کالای مسافری تابع مقررات خواهد بود.
صدور کارت بازرگانی مشمول 3 دسته از افراد می شود :
- اشخاص حقیقی ایرانی
- اشخاص حقیقی غیر ایرانی
- اشخاص حقوقی
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی ایرانی:
- حداقل باید 2 سال سن کامل داشته باشید.
- آقایان باید مدرکی دال بر پایان خدمت یا معافیت از خدمت سربازی داشته باشند.
- باید از یکی از وزارتخانه ها مجوز تولید داشته باشید یا دو نفر دارای کارت بازرگانی، فعالیت حداقل 3 ساله شما در زمینه امور تجاری و تولیدی را تایید کنند.
- شما باید محلی برای کسب داشته باشید. این محل می تواند ملکی یا تجاری باشد.
- دفاتر قانونی شما باید تایید شود و اظهارنامه های ثبتی را ارائه دهید.
- حساب جاری معتبر در یکی از بانک های عامل الزامی است.
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی غیر ایرانی:
- تمامی شرایطی که برای اشخاص حقیقی ایرانی لازم است، در این جا هم لازم است به جز مورد مربوط به خدمت سربازی برای آقایان.
- ارائه پروانه کار و اقامت معتبر الزامی است.