در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
حسابداران چه ویژگیهایی دارند؟
هیچ تیپ شخصیتی واحدی بین حسابداران وجود ندارد، اما یک سری ویژگیهای خاصی در بین کسانی که در این رشته درس خواندهاند یا در شغل حسابداری مشغول به کار هستند، دیده شده است که شامل مهارتهای سازماندهی، تفکر منطقی و مورد اعتماد بودن است. در ادامه برخی دیگر از ویژگیهای مهمی را که برای این شغل ضروری هستند، نام میبریم.
اهمیت تست MBTI در چیست؟
به طور کلی تست شخصیت شناسی این امکان را به فرد میدهد تا شناخت بهتری از دیگران و صد البته از خودش داشته باشد. این شناخت میتواند یکی از با ارزش ترین خصیصه های افراد در سازمان ها، شرکت ها و در کل مجموعه ای که با آن ها کار میکنند باشد. اهمیت شناخت درست از شخصیت فردی هم برای محل کار و هم برای خود فرد به قدری از اهمیت بالایی برخوردار است که نباید آن را دست کم گرفت.
معیار های اصلی تست شخصیتی MBTI
در تست شخصیتی MBTI چهار معیار اصلی و اساسی وجود دارد که شخصیت فرد بر اساس آنها بازگو میشود. این چهار معیار شامل موارد زیر است:
قضاوتگر (J) یا ادراکی (P)
اینکه ما ترجیح میدهیم در شرایط سازمان یافته و با ساختار فعالیت کنیم یا استقلال بیشتری داشته باشیم، تعیین کننده این بعد است.
حسی (S) یا شهودی (N)
اینکه اغلب به چه نوع اطلاعاتی توجه میکنیم و چگونه آنها را بدست میآوریم، این بعد را مشخص میکند.
برونگرایی (E) و درونگرایی (I)
این بعد بر مبنای چگونگی برخورد و تعامل ما با دنیا و اینکه انرژی مان را متوجه کجا میکنیم و از کجا انرژی میگیریم، تعریف شده است.
منطقی (T) یا احساسی (F)
بر اینکه چگونه اطلاعات خود را پردازش میکنیم و چگونه تصمیم میگیریم، دلالت دارد.
تیپ شخصیتی حسابدار بر اساس تست شخصیت شناسی MBTI
تست مایرز-بریگز یا MBTI یکی از معتبرترین و رایجترین ابزارها و آزمونهای شخصیت شناسی شغلی است که اولین بار توسط ایزابل مایرز و کاترین بریگز در سال ۱۹۵۶ میلادی ساخته شد. در این تست افراد توسط 4 مولفه دو قطبی مورد ارزیابی قرار میگیرند که از طریق آن 16 تیپ شخصیتی مختلف به دست میآید. مولفههای قابل اندازهگیری این تست شامل درون گرایی (Introverted) و برون گرایی (Extraverted)، حسی (Sensing) و شهودی (Intuitive)، احساسی (Feeling) و منطقی (Thinking) و قضاوتی (Judging) و ادراکی (Perceiving) است.
بر اساس نتایح تست MBTI مشاهده شده است که اغلب حسابداران دارای تیپ شخصیتی ISTJ یا ESTJ هستند. همچنین آمارها نشان دادهاند که 30 درصد آنها دارای تیپ شخصیتی ESTJ و 70 درصد آنها دارای تیپ شخصیتی ISTJ هستند.
تیپ شخصیتی حسابدار بر اساس نتایج تست هالند
تست رغبت سنجی شغلی هالند، یکی از معتبرترین آزمونها برای کشف علایق و تمایلات شغلی هر فرد است. در مدل نظری جان هالند، ۶ تیپ اصلی شغلی وجود دارد که با پاسخ دادن به سؤالات این تست، میزان علاقه و تمایل افراد به هریک از این تیپهای شغلی مورد سنجش قرار میگیرد. این تیپ های شخصیتی شامل موارد زیر است:
- جستجوگر (Investigator)
- هنری (Artistic)
- اجتماعی (Social)
- قراردادی (Conventional)
- واقعگرا (Realistic)
- مبتکر (Enterprising)
بر اساس نتایج این تست، اغلب حسابداران در دو دسته تیپ شخصیتی قراردادی و مبتکر قرار گرفتهاند. همچنین دورترین تیپ شخصیتی از حسابداران، تیپ هنری است.
عوامل موثر در انتخاب شغل
برای انتخاب یک شغل صحیح، عوامل زیادی مانند: ویژگی های شخصیتی، مهارت ها، ارزش ها، علاقه مندی فرد، شرایط خانواده، جامعه و… تاثیر گذار است.
یکی از مهم ترین عوامل گفته شده ویژگی های شخصیتی فرد است. شناخت درست هر فرد نیازمند زمان، تخصص و مهارت کافی است. البته ناگفته نماند که هر فردی ویژگی منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی هم که تیپ شخصیتی مشابهی دارند باز هم در بیشتر موارد با هم متفاوت هستند. در اصل افراد موفق از تیپ های شخصیتی متفاوت هستند و نمیتوان به طور دقیق گفت که افراد موفق تیپ های شخصیتی خاصی دارند
پیشنهاد می شود مقاله ورزش مناسب حسابداران را مطالعه کنید
تیپ های شخصیتی مختلف براساس MBTI
در این قسمت به بررسی تیپ های شخصیتی تست MBTI میپردازیم:
تیپ شخصیتی ENFJ
این افراد برون گرا، شهودی، احساسی و قضاوتی هستند. این تیپ از افراد میتواند با اشخاص مختلفی در ارتباط باشد. تیپ ENFJ ارتباط برقرار کنندهای عالی، رهبری طبیعی و در انگیزه دادن و متقاعده کردن دیگران از مهارت فراوان برخوردار هستند.
تیپ شخصیتی ENFP
این افراد خلاق بودن و باخود صادق بودن بسیار برایشان مهم است. این تیپ، معاشرتی، پویا و شاداب است و اغلب از خلق و خوی خوبی بر خوردار هستند. اشتیاق او به زندگی میتواند مسری باشد. این تیپ از قوه تصور و تخیل فراوان برخوردار بوده و ذهنی فعال دارد.
تیپ شخصیتی ESFJ
این افراد کمک به اطرافيان برای اينکه در شرايط دشوار آرام باشند را در پیش میگیرند. تیپ ESFJ شخصی خون گرم، معاشرتی و دوستانه است. به شدت اجتماعی بوده و وقتی از دیگران فاصله میگیرد بیقرار میشود. دوست دارند که مورد نیاز باشند و از کارشان تشکر و قدردانی شود. آنها به نیازهای دیگران بیش از نیازهای خود بها میدهند.
تیپ شخصیتی ESFP
این افراد رفتار های دوستانه، با نمک، جذاب دارند و اهل صحبت هستند و به روابط خود بها و اهمیت میدهند. دست و دلباز هستند بدون اینکه انتظار متقابل داشته باشند. با نشاط است و از هر کاری که میکنند و از هرچه میبینند لذت میبرند.
تیپ شخصیتی INFJ
تیپ INFJ ساکت، مهربان، متوجه هستند و قلبی رقیق دارند. شخصیت پیچیده آنها اغلب اسباب حیرت دیگران را فراهم میسازد. این تیپ شخصیتی از تصور و تخیل غنی برخوردار هستند و به احساسات و انگیزههای دیگران بها می دهند. آنها به الهامات و ایدهآلهای خود وابسته هستند و به دیگران نیز رشد و فراست میبخشند.
تیپ شخصیتی INFP
این تیپ آرام، راحت و تأییدکننده هستند. او مطابق ارزشهای درونی خود کار میکنند، به روی ایدههای نو گشوده هستند اما اگر یکی از ارزشهای اصلی آنها رعایت نشود ناراحت میشوند. داشتن تعصب و تعهد نسبت به آنچه به آن اعتقاد دارند بسیار ضروری است.
تیپ شخصیتی INTJ
این دسته از افراد دارای الگوی ذهنی هستند که تعیین میکنند در شرایط گوناگون چگونه باید باشند. آنها پیوسته برای بهبود خود، دیگران و هر چیزی که در پیرامون آنها قرار دارد تلاش میکنند. نیاز فراوانی به استقلال دارند و افرادی به شدت مستقل هستند. آنها دوست دارند کارها را به روش خود انجام دهند.
تیپ شخصیتی INTP
تیپ INTP ساکت، محتاط، متکی به خود و به شدت مستقل هستند. برای آنها دقیق بودن، مهم است. این تیپ شخصیتی از کنجکاوی فراوانی بهره مند است.
تیپ شخصیتی ISFJ
این تیپ اشخاصی متعهد، قابل اتکاء و صمیمی هستند. آنها معمولاً ساکت، محتاط و فروتن هستند. این تیپ دوست دارند که به دیگران خدمت کنند. سعی میکنند که مفید واقع شوند. آنها به شکلی که قرار است رفتار میکنند و روالها و رویههای کاری را مورد سؤال قرار نمیدهند. تیپ ISFJ واقعگرا، علمیاتی و آگاه هستند.
تیپ شخصیتی ISFP
این افراد راحت و دوست داشتنی هستند. آنها معتقد اند که زندگی کن بگذار که دیگران هم زندگی کنند. آنها اغلب ساکت، محطاط، محافظه کار و فروتن هستند. این تیپ ها در لحظه اکنون زندگی می کنند و زندگی را به صورت ساده دوست دارند.
تیپ شخصیتی ISTJ
تیپ ISTJ به شدت با ثبات، مسئول و قابل اتکا هستند. به واقعیتها و حقایق بها زیاد میدهند. این تیپ کمحرف بوده و بیشتر در خودشان هستند. وقتشناس، دقیق و منظم هستند. میتوانند به خوبی تمرکز کنند و پرت کردن حواس این تیپ دشوار است.
تیپ شخصیتی ISTP
این تیپ افرادی ساکت و کنجکاو هستند که عقب میایستند و تماشا میکنند. این اشخاص برای همه اسرارآمیز هستند. آنها افرادی مستقل هستند که بر اساس انتظارات دیگران رفتار نمیکنند.
تیپ شخصیتی ESTJ
تیپ ESTJ از اینکه مسئولیتی داشته باشند و همه چیز را در کنترل خود داشته باشند لذت میبرند. آنها دوست دارند که مسئول باشند و در گرفتن تصمیمات عینی خوب عمل میکنند. این تیپ ها میدانند که چگونه کارها را انجام دهند. آنها درباره هر موضوعی عقیدهای دارد و همیشه از کلمات مناسب استفاده میکنند.
تیپ شخصیتی ENTJ
این تیپ اشخاصی فعال، پر انرژی، مطمئن و با صلاحیت هستند. آنها طبیعتاً به جاهایی میروند که بتوانند در آن مسئولیت داشته باشند و با استفاده از منابع به هدفهای بلند مدت خود برسند. آنها اشخاصی با علم و اطلاع هستند. از مواجهه استقبال میکنند. دوست دارند در بحثهای روشنفکرانه شرکت کنند.
تیپ شخصیتی ENTP
تیپ ENTP افرادی پر انرژی، با پشتکار و مطمئن هستند. به کار کردن علاقه زیاد دارند. نوآور بوده و میتوانند راههای جدیدی برای انجام دادن کارها پیدا کنند. این تیپ ها از توانمندی تحلیلی فراوانی برخوردار هستند و میتوانند مسائل مختلف را حل و فصل کنند.
تیپ شخصیتی ESTP
این تیپ اشخاصی مطمئن و جالب هستند. دوست دارند با کسانی باشند که علایق و ماجراهای لذتبخش خود را با او در میان بگذارند. رفتاری جذاب و همهگیر دارند اما در ضمن میتوانند صریح، مستقیم و قاطع باشند.
تیپ های شخصیتی مناسب برای حسابداران طبق آزمون MBTI
حال که با تست شخصیت شناسی MBTI آشنا شدیم، بر اساس این تست میتوان گفت که یک حسابدار موفق در واحد مالی و حسابداری از چه تیپ شخصیتی پیشنهادی برخوردار است. تیپ شخصیتی یک حسابدار بر اساس تست MBTI به شرح زیر است:
تیپ شخصیتی ESTJ
تیپ شخصیتی ESTJ در گرد آوری، سازماندهی و تجزیه و تحلیل اطلاعات توانمند بوده و به سبک کاری سازمان یافته علاقه مند هستند.
تیپ شخصیتی ISTJ
تیپ شخصیتی ISTJ معمولا به شرایط کاری با ثبات علاقه مند است. این شخص معمولا در نگهداری حساب هزینه ها و درآمدها تبحر زیادی داشته و با دقت کار را انجام داده و نهایت سعی خود به کار میگیرد تا اشتباهی صورت نگیرد.
دانلود نمونه آزمون تیپ شخصیتی یک حسابدار بر اساس تست MBTI
بر اساس آزمون انجام شده از یک فرد حسابدار متوجه شدیم که او تیپ شخصیتی ISTJ را دارد. فایل زیر نتیجه آزمون از یک حسابدار بر اساس تست MBTI است:
اگرچه داشتن تیپ شخصیتی مناسب شغل حسابداری برای ورود به این شغل الزامی نیست اما در صورت داشتن تیپ شخصیتی مناسب، احتمال موفقیت و رضایتمندی شغلی شما به نحو چشمگیری افزایش می یابد. بخش زیادی از تحقیقات برای بررسی ترجیحات شخصیتی حسابداران، با استفاده از ابزار MBTI انجام شده اند. به طور کلی، نتایج آنها حاکی از این است که بیستر حسابداران دارای تیپ شخصیتی STJ هستند. افرادی که این تیپ شخصیتی را دارند، احتمالا دارای ویژگی هایی نظیر موارد زیر هستند
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سخن آخر
تمامی ویژگیها و تیپهای شخصیتی که در این مقاله برای حسابدار نام بردیم، به این معنی نیست که اگر کسی این ویژگیها را نداشته باشد یا نتایج متفاوتی در تستهای شخصیتشناسی بگیرد، نمیتواند به حسابدار موفقی تبدیل شود. همیشه به یاد داشته باشید که شخصیت انسانها بسیار پیچیده است و نمیتوان با ذکر چند ویژگی و نتیجه تست شخصیتشناسی، افراد را در گروههای مختلف دستهبندی کرد. بسیاری از حسابداران علاقه زیادی به حرفه خود دارند؛ درحالیکه ممکن است تیپ شخصیتی کاملا متفاوتی از خود نشان دهند.
علاوه بر این موارد، ویژگیها و مهارتهای نرم موردنیاز برای حسابدار اکتسابی هستند و شما میتوانید با تمرین تمامی آنها را در خود تقویت کنید و تبدیل به یک حسابدار موفق شوید.