مالیات خانه های خالی

 

امروزه یکی از راه های سرمایه گذاری و افزایش سرمایه برای افراد مختلف، خرید ملک و اجاره آن می باشد. البته گاهی اوقات، افراد دارای املاک فراوان که قدرت تاثیر گذاری بر نوسانات قیمت در بازار ملک را دارند با خالی نگه داشتن املاک خود، موجبات بالا رفتن قیمت ملک و اجاره را فراهم آورده و در پی سود خود، منجر به ایجاد ضرر برای عده کثیری می گردند.

یکی از راه های مهار افراد سودجو، در نظر گرفتن مالیات برای خانه های خالی، در صورت عدم اجاره آن ها می باشد. بر اساس ماده یک قانون مالیات های مستقیم باب اول آن، کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی، نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران، به شرح آنچه در مواد این قانون آمده مشمول مالیات می شوند. همچنین در ماده 54 مکرر همین قانون، شرایط خالی لحاظ شدن یک واحد و نرخ مالیات مورد تعلق در صورت خالی بودن واحد، بیان شده است.

 

مبنای قانونی اخذ مالیات از خانه های خالی:

طبق حکم ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم، واحد های مسکونی موجود در شهر های پر جمعیت ( بیش از صد هزار نفر ) که خالی از سکنه شناسایی شوند، از سال دوم به بعد مشمول مالیات قرار می گیرند.

این مالیات در سال دوم به میزان یک دوم مالیات متعلقه، در سال سوم یک برابر مالیات متعلقه و در سال چهارم به بعد یک و نیم برابر مالیات متعلقه می باشد.

 

تاخیر در اجرای طرح اخذ مالیات از خانه های خالی:

هر چند قانون اخذ مالیات از خانه های خالی به مرحله اجرا رسید ولی تا اجرای کامل آن مسیر زیادی را باید طی کرد.

بر اساس این مصوبه، در تبصره 7 ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم، مقرر شد که وزارت راه و شهر سازی موظف است که تا شش ماه پس از تصویب این قانون، اقدام به ایجاد ” سامانه ملی املاک ” کند.

طراحی این سامانه باید به شکلی باشد که امکان شناسایی مالکان و ساکنان تمامی واحد های مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی فراهم گردد.

 

نقش خانه های خالی در بازار مسکن:

طبق سر شماری نفوس و مسکن سال 1395 گفته می شود که تعداد 2.58 میلیون از واحد های مسکونی کشور، خالی از سکنه می باشند در حالی که این آمار در سرشماری سال 1390، 1.6 میلیون واحد بر آورد شده بود.

این امر نشان می دهد که بیش از 11 درصد از کل واحد های مسکونی کشور، خالی می باشند. برای مثال در تهران تعداد خانواده های مستاجر 1.8 میلیون خانواده است و حدود 490 هزار واحد خالی وجود دارد.

 

تاثیر طرح اخذ مالیات از خانه های خالی بر بازار مسکن:

کارشناسان معتقدند که اجرای این طرح باعث افزایش میزان عرضه مسکن می شود و این افزایش عرضه، باعث کاهش قیمت مسکن خواهد شد.

هم چنین این طرح باعث بهبود وضعیت اسکان مستاجرین می گردد و دیگر شاهد احتکار مسکن و رشد بیش از حد قیمت مسکن نخواهیم بود.

 

چرا قانون اخذ مالیات از خانه های خالی اجرایی نشد؟

قانون اخذ مالیات از خانه های خالی در سال 1394 بار دیگر مورد بررسی کارشناسان قرار گرفت. آن ها پس از بررسی های گوناگونی به این نتیجه رسیدند که در اجرایی نشدن این قانون، هفت مشکل اساسی و باز دارنده وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می شود:

  • نحوه شناسایی خانه های خالی
  • قانون مالیات بر خانه های خالی با فرمول ضعیف و غیر بازدارنده
  • غفلت از مالیات های پر اثر بر رفتار سوداگران املاک
  • ارتباط سازی برخی کارشناسان بین رشد قیمت و خانه خالی
  • به توجهی طراحان فرمول مالیات بر خانه های خالی
  • تعریف گنگ و مبهم از خانه های خالی
  • عدم تفکیک خانه های غیر قابل سکونت از خانه های معمولی

 

 

پیشنهاد می‌شود مقاله نقل و انتقال ملک را مطالعه کنید

>

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش