یکی از مواردی که بسیاری از افراد حقیقی و حقوقی صاحب کسب و کار در سیستم مالیاتی کشور با آن رو به رو میشوند، علل االراس شدن مالیات است. این اتفاق میتواند جرائم و عواقب زیادی برای مودیان مالیاتی به همراه داشته باشد و ضرر آنها تمام شود. به همین دلیل پیدا کردن پاسخ مناسب برای سؤال مالیات علی الراس چیست و چگونه میتوان از پیشگیری کرد اهمیت زیادی برای صاحبان مشاغل دارد. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا به طور کامل با مالیات علی الراس آشنا شویم.
نظام علی الراس چیست:
نظام علی الراسی یکی از این موارد است که قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. اظهارنامه های مالیاتی که توسط مودیان برای سازمان امور مالیاتی ارسال می شود، مهم ترین راه برای محاسبه مالیات و بررسی درآمد مودی است. اظهارنامه ها توسط مودیان برای سازمان ارسال و سپس توسط کارشناس مالیاتی بررسی می شود. ابتدا کارشناس مربوطه با ارسال برگه درخواست اسناد و مدارک ، از مودی تقاضا می کند تمامی مدارک را جهت رسیدگی در اختیار قرار دهد. پس از ارسال درخواست، کارشناس باید ظرف یک هفته تا 15 روز از تاریخ ابلاغ، به محل کار مودی مراجعه و اسناد و مدارک را بررسی کند. پس از بررسی، ممکن است 3 حالت روی دهد:
- اگر دفاتر و اسناد براساس قانون و آیین نامه های مربوط تنظیم شده باشد ، درآمد مودی که شامل مالیات می شود توسط کارشناس تعیین و مبلغ مالیات صادر و ابلاغ می شود.
- اگر دفاتر و اسناد مودی چنین نباشد یا نقضی در اطلاعات وجود داشته باشد ، دفاتر مورد قبول نخواهند بود و مالیات بر اساس قانون های مالیاتی بررسی می شود که به این روش ، رسیدگی به پرونده مودی از طریق نظام علی الراسی گفته می شود.
- درصورتی که دفاتر و اسناد غیرقابل رسیدگی باشد و یا خلاف قوانین و آیین نامه ها تشخیص داده شود ، موارد با ذکر دلیل به صورت کتبی به مودی ابلاغ و پرونده وی جهت بررسی به هیئت سه نفره واگذار می شود.
پیشنهاد میشود مقاله انواع مشاوره مالیاتی را مطالعه کنید
علی الراسی شرکت ها
بر اساس قانون، مواردی که باعث علی الراس شدن محاسبه مالیات می شوند، شامل موارد زیر است:
- مودی تا موعد تعیین شده، ترازنامه خود و یا حساب سود و زیان را ارسال نکرده باشد.
- مودی از انجام درخواست کتبی سازمان مالیاتی مبنی بر بررسی مدارک و اسناد خودداری کند.
در این صورت، ممکن است موارد زیر اتفاق افتد:
- اگر مدارک ارائه نشده مربوط به هزینه باشد ، دیگر جزو هزینه های قابل قبول محسوب نمی شود و اگر مربوط به درآمد باشد، از راه علی الراس درآمد مشمول تعیین می شود.
- اگر اسناد و مدارک غیرقابل بررسی، تشخیص و یا به خاطر عدم رعایت قوانین رد شود، همانطور که پیشتر گفته شد باید به طور کتبی به مودی ابلاغ و برای بررسی به کمیته سه نفره احاله شود.
درصورتی که کارشناس به خاطر موارد ذکر شده، مدارک مودی را علی الراس تشخیص دهد، باید تحقیقات لازم برای کسب اطلاعات را از نهادهای دولتی و غیردولتی انجام و بر اساس نوع فعالیت مودی، قرائن مرتبط برای محاسبه مالیات علی الراس را انتخاب و پس از اعمال ضرایب تعیین شده ی مالیاتی در نظام علی الراسی، درآمد مشمول مشخص و میزان مالیات آن را ابلاغ کند. در گزارش کارشناس باید دلیل انتخاب هریک از قرائن و ضرایب مورد استفاده کاملا مشخص و تعیین شود. اگر اعمال ضریب برای چند قرینه صورت گیرد، معدل آن میزان درآمد مشمول مودی است.