معاملات محاباتی به معاملاتی گفته میشود که در آن، شخص حقیقی یا حقوقی به صورت جایزه، کمک، و یا به روشهای دیگری، به صورت آسان و محابات، درآمد نقدی و یا غیرنقدی را کسب میکند. درآمد حاصل از این معاملات محاباتی، مشمول مالیات اتفاقی با نرخ تعیین شده در ماده 131 قانون، میباشد. به داد و ستد و معاملاتی که با رعایت نکردن قیمت واقعی کالا انجام میگیرند، معاملات محاباتی گفته میشود. در این نوع معاملات، ممکن است کالا با کمتر از قیمت واقعی به فروش برسد یا خریدار کالا، بیش از قیمت اصلی آن را خریداری کند.
معنی کلمه محابات:
کلمه "محابات" در لغت به معنای کمک و یاری گرفتن است، اما در معاملات به معنای تخفیف دادن و به قیمت کمتری از واقعی کالا فروختن است. به طور کلی، محابات یعنی اینکه فروشنده به خریدار کالا یا خدماتی را به قیمتی کمتر از بازار عرضه کند، مثلاً به دلیل دوستی، رابطه تجاری قوی یا به دلایل دیگری. به همین دلیل، داد و ستد هایی که در آن کالا به قیمت غیر واقعیش معامله می شود، به عنوان معاملات محاباتی شناخته می شوند.
پیشنهاد می کنیم، مقاله رسیدگی به تراکنش های بانکی را مطالعه کنید
محابات چیست
محابات چیست:
به معنای هدیه و بخشش، محابات نامیده می شود و در یک معامله محاباتی، خریدار و فروشنده، کالای مورد نظر را به قیمتی بیشتر و یا کمتر از قیمت واقعی آن معامله می کنند. این نوع معامله، به نوعی بخشش و هدیه به طرف مقابل محسوب می شود. به این نوع معاملات و داد و ستد های بخششی، بیع محاباتی گفته می شود.
مالیات معاملات محاباتی:
در قانون مالیات های مستقیم، مالیات بر معاملات محاباتی موجود است. طبق ماده 119 این قانون، درآمدهای نقدی یا غیرنقدی حاصل از معاملات بخششی یا بلاعوض، مشمول مالیات هستند.
نرخ محاسبه مالیات بر این درآمدها، براساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود و مشمولین می بایست به سازمان امور مالیاتی ، در مورد این درآمدها، اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند و مالیات مشخص شده را پرداخت نمایند.
مسئولان مالیاتی معمولا پرونده های مالیاتی مربوط به گیرندگان جوایز را بررسی می کنند تا اطلاعات دقیق گیرنده جایزه را استخراج کنند و به اداره امور مالیاتی ارسال کنند. سپس این اداره، به پرونده های مربوطه رسیدگی می کند و مالیات مشخص شده را با نرخ 25% محاسبه می کند.
پیشنهاد می کنیم، مقاله کلیات و تعاریف مالیاتی را مطالعه کنید