شرکت سهامی خاص، شرکت بازرگانی است و سرمایه آن که قانوناَ در موقع تاسیس از یک میلیون ریال کمتر نخواهد بود، به سهام تقسیم شده و کلیه سهام آن به وسیله سهام داران تعهد و تامین می گردد و مسئولیت صاحبان سهام که تعداد آن ها نباید کمتر از سه نفر باشد، محدود به مبلغ اسمی سهام آن هاست. سرمایه ی شرکت سهامی خاص بوسیله ی خود موسسین تامین می شود .
شرکت های سهامی صرف نظر از نوع فعالیت تجاری محسوب می شوند بدین معنا که شرکت سهامی اگر فعالیت آن بازرگانی و تجاری هم نباشد تجاری محسوب می شود . ( از هفت نوع شرکت تجاری فقط شرکت های سهامی می توانند موضوع عملیات خود را غیر بازرگانی قرار دهد .(
برخلاف شرکت های سهامی عام ، تشریفات تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص ساده است. به همین دلیل ، تاسیس این نوع شرکت بیشتر از سایر انواع شرکت ها مورد استقبال قرار گرفته است.
پیشنهاد میشود مقاله انواع مجامع عمومی شرکت ها را مطالعه کنید
تشکیل مجمع عمومی موسس در شرکتها به منظور اجرای وظایف زیر انجام می شود:
- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن و همچنین احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم
- تصویب طرح اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن
- انتخاب اولین مدیران، بازرس یا بازرسان شرکت
- تعیین روزنامه کثیر الانتشاری که قرار است هرگونه اطلاعیه ای در آن انجام شود.
در مجمع عمومی موسس حضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده باشند ضروری می باشد.
تشکیل مجمع عمومی موسس طبق ماده 82 قانون تجارت در شرکتهای سهامی خاص الزامی نیست.
اما در کنار مجمع عمومی موسس، مجامع عمومی فوق العاده و عادی نیز شکل میگیرد. در مجمع عمومی عادی حق تصمیم گیری در مورد تمامی امور شرکت به جز مواردی که در مجمع عمومی فوق العاده و موسس مطرح شده است، در این مجمع مشورت و تصمیم گیری می شود.
مجمع عمومی فوق العاده نیز در زمینه تغییرات اساسنامه، تغییر آدرس، تغییرات سرمایه، افزایش یا کاهش سرمایه، انحلال شرکت قبل از موعد تصمیم گیری خواهد شد. اعتبار تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده تنها با 2سوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.
نکته بسیار مهم این است که هیچ مجمع عمومی نمی تواند تابعیت شرکت را تغییر دهد و یا هیچ اکثریتی نمی تواند بر تعهدات صاحبان سهام بیافزاید.
در کل داشتن اطلاعاتی مستند و معتبر برای اجرای امور در هر زمینه ای بسیار اثر بخش و موثر خواهد بود. قانون تجارت به دلیل اهمیت و گستردگی شرکتهای سهامی کاملا جامع به بیان مطالب مرتبط پرداخته است. لازم است که اشخاص حقیقی یا حقوقی حتما مروری بر قوانین تجارت داشته باشند تا در اجرای امور با مشکل روبه رو نشوند.