جهت تعیین میزان توانایی شرکت برای اجرای تعهدات و نیز پرداخت بدهی های کوتاه مدت، نسبت نقدینگی (Liquidity ratio) مورد استفاده قرار می گیرد، که از فاکتورهای مالی می باشد. نسبت نقدینگی بالا نشان دهنده این است که حاشیه امنیت شرکت بیشتر است و از پس بدهی های کوتاه مدتش بر می آید. اما این بدان معنی نیست که نسبت نقدینگی هر چه بالاتر باشد بهتر است، این نسبت خیلی هم نباید بزرگ باشد.
افزایش نسبت نقدینگی به شکلی که به بالاتر از حد تعیین شده برسد نشان می دهد که شرکت توانایی کافی در جذب سرمایه و منابع خارجی ندارد و یا نتوانسته به درستی بر روی دارایی های خود سرمایه گذاری کند.
انواع نسبت های نقدینگی:
انواع نسبت نقدینگی عبارت است از
- نسبت جاری
- نسبت آنی
- نسبت پول نقد
نسبت نقدینگی به معنای توانایی و قدرت یک شرکت سهامی در پرداخت بدهیهای جاری است که بیشتر در کوتاهمدت مورد محاسبه قرار میگیرد. ما از نسبتهای مالی نقدینگی استفاده میکنیم تا یک شرکت را از لحاظ مالی بررسی کنیم و میزان نقدینگی آن را بدست بیاوریم. این نتیجه باعث میشود تصمیم درستتری در زمینه خرید یا فروش سهم آن شرکت اتخاذ کنیم. موضوع اصلی این مقاله نیز همین است. به نسبتهای به دست آمده از صورتهای مالی شرکت که برای مطالعه وضعیت شرکت و قیمت سهام آن مورد استفاده قرار میگیرد، نسبتهای مالی میگویند.
نسبت جاری:
در میان انواع نسبت نقدینگی ، نسبت جاری سادهترین آنها می باشد و یکی از مهمترین نسبت نقدینگی بحساب می آید. برای محاسبه داراییهای جاری فقط کافی است داراییهای جاری بر بدهیهای جاری تقسیم شود. بدهیهای جاری به آن دسته از بدهیها گفته می شود که موعد پرداخت آنها کمتر از یک سال است. از طرفی داراییهای جاری داراییهایی هستند که قابلیت تبدیل شدن به یکدیگر را دارند و در صورت نیاز در طی یک سال می توان آنها را به پول نقد تبدیل کرد.
بدهی های جاری / دارایی های جاری = نسبت جاری
به عنوان مثال اگر نسبت جاری عدد 1.17 باشد یعنی در برابر هر صد تومان که برای پرداخت بدهی هزینه می شود، توانایی کسب 117 تومان دارایی وجود دارد.
پیشنهاد می کنیم، مقاله بودجه و حسابداری را مطالعه کنید
تجزیه و تحلیل نسبت جاری:
بالا بودن نسبت جاری نشان می دهد که برای طلب کاران هیچ جای نگرانی نیست و اصل مبلغ خود به همراه سود آن را از شرکت دریافت خواهند کرد. شرکت به آسانی توانایی تامین نقدینگی مورد نظر را دارد. میان ریسک و بازده ارتباط موثری وجود دارد، وقتی بستانکاران در وضعیت امن تری قرار دارند، در مقابل بازدهی کمتری برای سهامداران وجود دارد.
دارایی های جاری در حقیقت بخش غیر مولد شرکت است و تمرکز بیش از حد بر آن باعث عدم مدیریت نقدینگی می شود . جهت تعیین حد مناسب برای دارایی های جاری فاکتورهای زیادی دخیل هستند از جمله:
- نوع فعالیت
- نسبت جاری
- اوضاع کلان اقتصادی
- ترکیب اعتبار و موقعیت شرکت
- دارایی های جاری
اگر نسبت جاری بیش از اندازه بالا باشد یعنی از دارایی ها به درستی در راستای سودآوری استفاده نمی شود و اگر این نسبت از حد متعارف پایین تر باشد یعنی نقدینگی شرکت در حالت نامطلوبی قرار دارد و باید انواع دارایی های جاری شرکت افزایش پیدا کند. این دارایی ها عبارتند از:
- حساب ها و اسناد دریافتنی
- موجودی
- اوراق بهادار کوتاه مدت
- موجودی نقد
تحلیل گران عدد مناسب برای این نسبت را عدد یک می دانند.
نسبت آنی یا سریع:
نسبت آنی به شما کمک میکند که اطمینان بیشتری نسبت به توان شرکت در پرداخت بدهیهای کوتاهمدت از محل داراییهای جاری داشته باشید. این نسب در واقع مدلی محافظهکارانه از نسبت جاری است:
بدهی های جاری / (حساب های دریافتنی + سرمایه گذاری های کوتاه مدت+ پول نقد و مشابه های پول نقد) = نسبت آنی
البته یک فرمول دیگر هم برای این نسبت وجود دارد:
بدهی های کنونی / (موجودی کالا – دارایی های جاری) = نسبت آنی
تجزیه و تحلیل نسبت آنی:
به بالا بودن نسبت آنی می توان از دو زاویه نگاه کرد:
- اعتبار دهندگان کوتاه مدت دچار هیچ مشکلی نخواهند شد.
- نقدینگی یا مطالبات شرکت بسیار زیاد است.
هیچ کدام از دو عامل گفته شده خوب نیست و نشان دهنده مدیریت نادرست یا محافظه کاری اغراق گونه در تامین نقدینگی جاری می باشد.
از طرفی پایین بودن این نسبت هشداری است برای پرداخت های کوتاه مدت. اگر این نسبت کمتر از یک باشد ممکن است شرکت نتواند بدهی های کوتاه مدت خود را سر موعد پرداخت نماید.
معمولا نسبت آنی از نسبت جاری کوچک تر است.
نسبت آنی اگر حدود عدد 1 باشد بدون مشکل است.
نسبت پول نقد:
این نسبت سختگیرانهترین نسبت در بین انواع مختلف نسبتهای نقدینگی محسوب میشود. اگر در شرایط اورژانسی و ضروری قصد پیشبینی توانایی پرداخت بدهیهای شرکت را داشته باشیم این نوع از نسبت نقدینگی در مقایسه با به نسبت آنی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. در محاسبهی نسبت وجه نقد موجودی کالا، داراییهای جاری و حسابهای دریافتنی در نظر گرفته نمیشوند.
بدهی های جاری / (سرمایه گذاری های کوتاه مدت + پول نقد و مشابه های پول نقد) = نسبت پول نقد