مدیریت منابع مالی یکی از مهمترین و پیچیده ترین فعالیتهای هر مجموعه اقتصادی است. این فعالیتها برای تامین چرخه مالی زندگی و نیز بهبود وضعیت اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرند. مدیریت منابع مالی شامل زیر مجموعههای مختلفی مانند صنعت، آموزش، کسب و کار و تولید میباشد. با این حال، اصلیترین زیر مجموعه آن مربوط به مدیریت منابع مالی در زندگی است.
مدیریت منابع مالی شامل کنترل و نظارت بر تمامی عملکردهای مالی یک سازمان و یک مجموعه است. این فعالیت شامل مراقبت از سرمایه و داراییهای شرکت، مطالعه و تحلیل بازار، برنامهریزی بودجه و همچنین تصمیمگیریهای مربوط به سرمایهگذاری و تحقق اهداف شرکت میباشد.
هدف اصلی مدیریت منابع مالی ارتقای ارزش شرکت و به دست آوردن بهترین سود ممکن است. در این راستا، مدیر مالی باید برنامه مناسبی را برای به دست آوردن سود و رشد شرکت داشته باشد. همچنین، این فرد نقش مهمی در ارتباط با مالکان و سرمایهگذاران دارد و تصمیمات او میتواند بر آینده شرکت تأثیرگذار باشد.
در نتیجه، مدیریت منابع مالی به عنوان یک فعالیت بسیار پرکاربرد و مهم در هر مجموعه اقتصادی، نیاز به کارشناسان مجرب و کسانی با تجربه در این زمینه دارد. همچنین، موفقیت هر سازمان به شدت به توانایی مدیریت منابع مالی آن بستگی دارد.
وظایف مدیریت منابع مالی:
- مدیریت کردن صحیح گردش مالی شرکت و جلوگیری از کسری بودجه
- صادر کردن سند برای کلیه بخش های مختلف یک سازمان از جمله واحد فروش، خرید، اموال، حقوق و دستمزد ، و دیگر بخش های مالی که باعث کاهش بار کاری واحد مالی می شود.
- برقراری ارتباط واحد مالی با کلیه بخش ها
- استفاده صحیح از سیستم اموال برای واحدهای خرید، نگهداری، تعمیرات و انبار
- مدیریت و هزینه یابی کلیه اموال سازمان و محاسبه استهلاک برای نگهداری و تعمیرات
- در صورت لزوم استفاده از سیستم بودجه برای سطح کنترل بودجه
- استفاده از سیستم خزانه داری به منظور مدیریت دریافت ها، پرداخت ها، اسناد دریافتی و پرداختی
- برآورد کردن سرمایه مورد نیاز شرکت و رسیدگی به امور مدیریت مالی
- تهیه و تخصیص بودجه برای سهام داران و کلیه مدیران ارشد و فعال در صنعت
- تعیین ساختار سرمایه
- توزیع عادلانه و صحیح سود مازاد میان سهامداران
- کنترل وضعیت مالی در دوره های مالی مختلف
ارتباط فرآیندی واحد مالی با تمامی بخش ها:
استفاده از سیستم اموال که به صورت فرآیندی با واحدهای خرید، نگهداری و تعمیرات و انبار مرتبط است که موجب مدیریت و هزینهیابی تمامی امواسازمان و محاسبه استهلاکهای اتوماتیک مرتبط با نگهداری و تعمیرات میشود.
استفاده از سیستم بودجه که به صورت فرآیندی و در سطح کنترل بودجه ای با مبلغ اسناد مالی در ارتباط می باشد و امکان مدیریت بر انواع بودجه ریزی های هزینه و درآمد را فراهم می کند.
استفاده از سیستم خزانه داری که باعث مدیریت دریافتها و پرداختها و اسناد دریافتنی و پرداختنی، همچنین مدیریت تنخواه گردان میشود.
اهداف مدیریت منابع مالی:
به طور کلی کلیه فرایندهایی که در کسب و کارها و فرایندهای مالی انجام می شود، به منظور بهبود وضعیت اقتصادی و مدیریت کردن وضعیت مالی است. به همین منظور مبحث مهم مدیریت منابع مالی مطرح می شود. مطرح کردن و پرداخت به مباحث مهم مدیریت مالی دارای اهداف مشخص و منحصر به فردی است که به شرح زیر می باشد.
1. افزایش ارزش شرکت: یکی از مهم ترین اهدافی که در مدیریت منابع مالی مطرح می شود، افزایش و ارتقا ارزش شرکت به بیشترین حد ممکن است. در واقع هدف از این کار به دلیل این است که فعالان و افراد فعال در بازار سرمایه با یک دیگر در ارتباط هستند و لازم است که با مدیریت منابع مالی برنامه مناسب و صحیحی برای رشد داشته باشند.
2. تضمین فعالیت کسب و کار: یکی از اهداف مهم دیگر مدیریت منابع مالی، تضمین روند فعالیت کسب و کار است. بدین صورت که می توان با مدیریت کردن منابع و استفاده صحیح از آن ها، کسب و کار را به سمت موفقیت سوق داد.
علاوه بر این، مدیریت کردن منابع مالی اهداف مختلف دیگری نیز دارد که به شرح زیر است:
- بررسی استفاده درست از منابع مالی شرکت
- اطمینان حاصل کردن از کافی بودن بودجه برای واحدهای اقتصادی
- کسب اطمینان از به دست آوردن سود کافی برای سهامداران
- جلب اعتماد سهام داران برای مطمئن شدن از وضعیت مالی شرکت برای سهام گذاری های بیشتر
ویژگی های مدیریت منابع مالی
ویژگی های مدیریت منابع مالی:
- بر اساس تحلیل پیش می روند
- به اصول اقتصادی اهمیت می دهند
- از اطلاعاتی که حسابداری در اختیارشان می گذارد استفاده می کنند
- در مورد افزایش سهام و چگونگی سرمایه گذاری مطالعه می کنند
مدیران مالی می توانند از طریق سیستم مدیریت مالی و سیستم مالی خود در مورد موضوعات زیر تصمیم گیری کنند:
- راه های افزایش بودجه
- تصمیم گیری مالی
- بهبود راه های سود دهی
- افزایش مقدار پس انداز شرکت
- افزایش سهام شرکت
اصول مدیریت مالی
اصول مدیریت مالی چیست؟
افراد مختلف اصول مدیریت مالی را به شیوهها مختلفی تعریف میکنند، اما ریشه کلام همه آنها یکی است. این اصول، چارچوب وظایف مدیر مالی را مشخص میکنند. علاوه بر آن، به کمک این اصول میتوان تصمیمهای درستی برای بخش مالی شرکت گرفت.
اولین مورد از اصول مدیریت مالی برآورد سرمایه مورد نیاز در سازمان است. هزینههای یک سازمان با توجه به شیوه کار کنونی و هزینههای آن، استراتژیها و برنامههای آینده و بودجه مورد نیاز برای آنها و پیشبینی سود در آینده تعیین میشود. برآورد هزینهها همیشه به صورت تقریبی صورت میگیرد، اما هرچه این تخمین به واقعیت نزدیکتر باشد، مدیریت بودجه شرکت سادهتر خواهد بود.
وظایف استراتژیک مدیر مالی
هر مدیر منابع مالی در حوزه فعالیت خودش یک سری وظایف استراتژیکی دارد که بخش مهمی از وظایفش محسوب می شود و بر روی آینده شرکت تاثیرات بسیار مهمی دارد. در ذیل آن ها نام می بریم:
- ارائه گزارش های مالی: یکی از وظایف مهم مدیران منابع مالی، تهیه و ارائه گزارش های مالی به مدیران عامل و شورای اداری می باشد. این گزارش ها شامل اطلاعات مالی، عملکرد مالی و وضعیت مالی شرکت می باشند و برای تصمیم گیری درباره راهبردهای آینده شرکت استفاده می شوند.
- مشاوره در بابت سرمایه گذاری: مدیران منابع مالی باید با بازارهای سرمایه و اقتصاد آشنایی داشته باشند تا بتوانند به مدیران عامل مشاوره های لازم را در بابت سرمایه گذاری های موثر در شرکت ارائه دهند.
- حفظ سلامت مالی: مدیران منابع مالی باید از سلامت مالی شرکت مراقبت کنند و اطمینان حاصل کنند که شرکت دارای منابع مالی کافی است تا بتواند به تعهدات خود عمل کند و همچنین نیازهای روزمره را پاسخ دهد.
- مکاتبات مالی: مدیران منابع مالی مسئول تمامی مکاتبات مالی شرکت می باشند که شامل قراردادهای اعتباری، بانکی و بورسی می شوند. آن ها باید اطمینان حاصل کنند که تمامی مکاتبات مالی با معیارهای استاندارد مطابقت داشته باشد