مشمولین مالیات بر ارزش افزوده در سال 1402 چه کسانی هستند؟

 

بیش از یک دهه از تصویب و اجرای قانون موقت مالیات بر ارزش افزوده می‌گذرد؛ به طوری که پس از اجرای موفق قانون موقت، در تیر ماه سال 1400، قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده تصویب و قانون دائم از دی ماه سال جاری، اجرایی خواهد شد. اما همچنان بسیاری از مشاغل از شمول یا عدم شمول فعالیت اقتصادی خود جهت دریافت و پرداخت مالیات ارزش افزوده و نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده بی‌اطلاع هستند. از این رو در این مقاله از سری مقالات آموزش رایگان مالیات، قصد داریم شما را با جزئیات جدیدترین لیست مشمولین ارزش افزوده آشنا نماییم. با ما همراه باشید .

 

مشاغل مشمول ارزش افزوده؛ مشمولین مالیات بر ارزش افزوده چه کسانی هستند؟

به طور خلاصه میتوان گفت که تمام مشاغلی که مشغول به تولید و خرید و فروش کالا یا خدمات هستند مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیستند. به طور کلی میتوان مشاغل زیر را به عنوان مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده معرفی کرد:

  • کلیه وارد کنندگان و صادر کنندگان
  • صاحبان کارخانه های تولید و صنعتی
  • صاحبان و کسانی که حق بهره برداری از معادن را دارند
  • ارائه دهندگان خدمات حسابداری، حسابرسی، دفترداری، و خدمات مالی
  • ارائه دهندگان خدمات مدیریتی و مشاوره ای
  • ارائه دهندگان خدمات مدیریتی و مشاوره ای
  • صاحبان هتل، متل و مهمان پذیر
  • بنکداران و عمده فروشان، فروشگاه بزرگ، واسطه مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبار
  • نمایندگان موسسات تجاری، صنعتی داخلی و خارجی
  • مؤسسات حمل و نقل موتوری و باربری، زمینی، دریایی و هوایی به استثنای مؤسسات حمل مسافر
  • صاحبان دفاتر و خدمات مسافرتی و جهانگردی
  • اغذیه فروش ها زنجیره ای دارای نام و نشان تجاری واحد
  • چلوکبابی، سالن غذاخوری، سفره خانه سنتی
  • صاحبان سینما، تماشاخانه، مکان های تفریحی و ورزشی
  • صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای، دفاتر خدمات ارتباطی، دفاتر خدمات دولت الکترونیک و دفاتر خدمات الکترونیک شهر
  • صاحبان دفاتر اسناد رسمی
  • تعمیرگاه های مجاز خودرو
  • چاپخانه داران
  • نمایشگاه داران خودرو و بنگاه معاملات املاک
  • صاحبان تالار و سالن های پذیرایی و رستوران
  • فروشندگان طلا و جواهر و انواع آهن آلات
  • موسسات فنی و مهندسی
  • مشاورین مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی

 

مشمولین مرحله دوم مالیات بر ارزش افزوده:

این مرحله از ابتدای مهرماه 88 به اجرا درآمد، کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی، صرف نظر از میزان فعالیت که مشمول مرحله اول ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده بودند، شاغل به فعالیت در هر یک از موضوعات مندرج در بند الف ماده 96 قانون مالیات های مستقیم (غیر فعالیت های معاف موضوع ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده) به شرح زیر، مشمول مرحله دوم ثبت نام و اجرای این نظام مالیاتی می باشند.

 

مشمولین مرحله سوم مالیات بر ارزش افزوده:

همه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط فراخوان های مرحله اول و دوم ثبت نام کرده اند، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده اند، در صورتی که در سال های 1387 یا 1388 مجموع فروش کالاها و خدمات معاف و غیرمعاف آن ها 3 میلیارد ریال و بالاتر می باشد، مشمول مرحله سوم ثبت نام و اجرای قانون از تاریخ 1 فروردین ماه سال 1389 خواهند بود.

 

مشمولین مرحله چهارم:

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط فراخوان های مرحله اول، دوم، سوم، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که شاغل در برخی از فعالیت های موضوع بند (ب) ماده 96 قانون مالیات های مستقیم باشند، با هر میزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله چهارم ثبت نام بوده و مکلف به ثبت نام و اجرای قانون و انجام تکالیف و مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده از جمله صورت حساب، محاسبه، درج و وصول و عوارض متعلقه به صورت دوره ای از اول مهرماه 1389 می باشند.

  1. فروشندگان طلا و جواهر
  2. صاحبان کارگاه های صنعتی (اعم از صنفی و غیرصنفی که دارای حداقل برق سه فاز 50 آمپر باشند)
  3. فروشندگان آهن آلات
  4. صاحبان متل و هتل های دوستاره و هتل آپارتمان
  5. صاحبان نمایشگاه ها و فروشگاه های خودرو و بنگاه معاملات املاک
  6. صاحبان تالارهای پذیرایی و رستوران ها
  7. صاحبان تعمیرگاه های مجاز خودرو
  8. چاپخانه داران
  9. صاحبان دفاتر اسنادرسمی
  10. صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی
  11. صاحبان سینماها، تماشاخانه ها و مکان های تفریحی و ورزشی
  12. صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای، دفاتر خدمات ارتباطی و دفاتر خدمات دولت الکترونیک، پلیس +10 دفاتر خدمات الکترونیک شهر

 

لیست مشاغل معاف از مالیات بر ارزش افزوده:

حتما برای شما هم جای سوال دارد که کدام یک از مشاغل از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند؟ در ادامه باهم لیست مشاغل معاف از مالیات بر ارزش افزوده را مرور میکنیم:

 

  • خدمات چاپ و انتشار روزنامه و کتاب
  • خدمات درمان و توانبخشی و حمایتی
  • خدمات بازار سرمایه
  • خدمات حمل و نقل درون و برون شهری
  • خدمات بیمه‌های عمر، زندگی، کشاورزی و درمان تکمیلی.
  • مشاغل مربوط به تولید محصولات فرآوری نشده کشاورزی
  • مشاغل مربوط به دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و نوغان و خوراک دام و طیور
  • مشاغل مربوط به تولید مواد غذایی مانند آرد خبازی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات و سویا، پنیر، روغن نباتی، شیر خشک مخصوص تغذیه کودکان
  • مشاغل مربوط به تولید کتاب، مطبوعات، چاپ و تحریر و غیره.
  • مشاغل مربوط به فروش لوازم دندانپزشکی، تحهیزات و لوازم پزشکی و غیره
  • فروشندگان فرش دستباف نانوایان، میوه فروشان، سبزی فروشان، میادین میوه و تره بار، فروشندگان مرغ و ماهی گوشت گاو و گوسفند

 

مشمولین مرحله پنجم مالیات بر ارزش افزوده:

کلیه اشخاص حقوقی که براساس شرایط مرحله اول، دوم، سوم، چهارم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که هر یک از سال های 1387،1388 یا 1389 مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها یک میلیارد ریال و بیشتر باشد مشمول مرحله پنجم ثبت نام و اجرای قانون از اول مهرماه سال 1390 خواهند بود.

 

مشمولین مرحله ششم مالیات بر ارزش افزوده:

 

اشخاص حقوقی و حقیقی (صرف نظر از مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم که به فعالیت های زیر اشتغال دارند:

چلوکبابی ها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز

 

مهلت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده:

مشمولان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده موظف هستند که هر 90 روز یک بار نسبت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اقدام کنند. این مهلت پرداخت یک فرجه 15 روزه نیز دارد.

 

مشمولین مرحله هفتم مالیات بر ارزش افزوده:

کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش یا درآمد که به موجب فراخوان های قبلی تاکنون برای اجرای قانون فراخوان نشده اند، مشمول اجرای قانون خواهند شد.

اشخاص حقوقی که بعد از تاریخ اجرای فراخوان نیز ایجاد، تاسیس و به ثبت می رسند و یا شروع به انجام فعالیت می کنند، در صورت فعالیت با هر حجم از فروش یا درآمد (کالا و خدمات) از اولین دوره مالیاتی بعد از شروع فعالیت (عرضه و ارائه خدمات) مشمول اجرای قانون می باشند.

 

نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1402 چقدر است؟

نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1402 برابر با 9% است. این درصد برای تمام کالاها یکسان نیست و بسیاری از اقلام ضروری وارداتی مانند گوشت، گندم، قند و شکر، داروهای کمیاب و واکسن با نرخ مالیات بر ارزش افزوده کمتر (3%) محاسبه میشوند و یا اقلامی مانند نوشابه و دخانیات که برای سلامتی مضر هستند با نرخ مالیات بر ارزش افزوده بالاتری محاسبه میشوند.

 

پیشنهاد می‌شود مقاله مراحل ثبت نام الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده را مطالعه کنید

 

 

 

پرسش و پاسخ متداول در مورد مشمولین مالیات بر ارزش افزوده:

  1. چه کسانی در مرحله اول مالیات بر ارزش افزوده مشمول می شوند؟

    تمامی وارد کنندگان، صادر کنندگان و فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالا و خدمات آنها در سال 86 سه میلیارد ریال و بیشتر بوده و یا اینکه در پنج ماه آغاز سال 78 یک میلیارد و 250 میلیون ریال بوده است، مشمول مالیات دوره اول ارزش افزوده می باشند.

  2. چه کسانی در مرحله دوم مالیات بر ارزش افزوده مشمول می شوند؟

    تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در دارای فعالیت بند الف ماده 96 قانون مالیات های مستقیم می باشند، مشمول مالیات بر ارزش افزوده مرحله دوم می باشند.

  3. چه کسانی در مرحله سوم مالیات بر ارزش افزوده مشمول می شوند؟

    تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در دو مرحله قبلی، مشمول نشده اند، اگر چنانچه در سال 87 و 88 مجموع فروش آنها از کالا و خدمات معاف و غیر معاف سه میلیارد ریال و بالاتر باشد، مشمول مالیات بر ارزش افزوده مرحله سوم می باشند.

  4. چه کسانی در مرحله چهارم مالیات بر ارزش افزوده مشمول می شوند؟

    تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی دارای فعالیت بند ب ماده 96 قانون مالیات های مستقیم با داشتن هر میزان فروش و درآمد، از اول مهر ماه 89 مشمول مالیات بر ارزش افزوده مرحله چهارم می باشند.

  5. مشاغل مربوط به مرحله چهارم چه مشاغلی می باشند؟

    فروشندگان طلا و جواهر، صاحبان کارگاه های صنعتی، فروشندگان آهن آلات، صاحبان متل و هتل های دوستاره و هتل آپارتمان، صاحبان نمایشگاه ها و فروشگاه های خودرو و بنگاه معاملات املاک، صاحبان تالارهای پذیرایی و رستوران ها، صاحبان تعمیرگاه های مجاز خودرو، چاپخانه داران، صاحبان دفاتر، اسنادرسمی، صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی، صاحبان سینماها، تماشاخانه ها و مکان های تفریحی و ورزشی و صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای، دفاتر خدمات ارتباطی و دفاتر خدمات دولت الکترونیک، پلیس +10 دفاتر خدمات الکترونیک شهر

  6. چه کسانی در مرحله پنجم مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شوند؟

    تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در مراحل قبلی، مشمول مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند، چنانچه در سال های 88،87 و یا 89 مجموع فروش کالا و خدمات آن ها یک میلیارد و یا بیشتر باشد، مشمول مالیات بر ارزش افزوده می باشند.

  7. چه کسانی در مرحله ششم مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شوند؟

    تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم که مشغول به مشاغل: چلوکبابی، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای دارای نام و نشان عنوان تجاری، مشمول مالیات بر ارزش افزوده مرحله ششم می باشند.

  8. چه کسانی در مرحله هفتم مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شوند؟

    تمامی اشخاص حقوقی با داشتن هر میزان فروش و درآمد، که در دوره های قبلی مشمول نشده بودند، در این مرحله مشمول مالیات بر ارزش افزوده می باشند و تمامی اشخاص حقوقی که بعد از تاریخ فراخوان ارزش افزوده تاسیس و ثبت شوند، در صورت شروع به فعالیت، مشمول مالیات بر ارزش افزوده می باشند.

 

 

 

 

 

>
آموزش صفر تا صد نرم افزار هلو
آموزش انواع ثبت های حسابداری
آموزش کاربرد اکسل در حسابداری
آموزش صفر تا صد نرم افزار رافع
آموزش حسابدار تا مدیر مالی

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید