مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که در بازه های زمانی مختلف از مودیان مالیاتی دریافت می شود. با توجه به اینکه بسیاری از خدمات مربوط به سازمان امور مالیاتی کشور به صورت غیر حضوری ارائه می شود، سامانه مالیات بر ارزش افزوده روی کار آمده است تا بتواند بعضی از خدماتی که به صورت غیر حضوری قابل انجام می باشند را به صورت غیر حضوری انجام دهد.
مالیات بر ارزش افزوده: تفاوت بین ارزش کالا ها و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری شده یک شخص در یک دوره معین می باشد، این مالیات در واقع نوعی مالیات بر فروش چند مرحله ای است که خرید کالا ها و خدمت واسطه ای را از مالیات معاف میکند ، بر اساس این قانون از مصرف کننده به جای تولید کننده مالیات دریافت میشود و فشار مالیاتی بر تولید کننده کاهش میابد و منجر به افزایش سرمایه گذاری میشود.
ارزش افزوده: دارای نوعی اظهارنامه است که پس از تکمیل جداول آن و تسلیم آن به سر ممیز تخصیصی در حوزه مالیاتی شرکت وجه آن به حساب وزارت اقتصاد امور دارائی واریز میگردد و چنانچه قبل از تکمیل اظهارنامه آن ثبت نام و تخصیص کلاسه انجام نگرفته باشد ممیز مالیاتی هم برای آن شرکت مشخص نشده و پرونده ای هم در این راستا وجود نخواهد داشت.
چه کسانی مشمول ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
سازمان امور مالیاتی با اعلام هشت مرحله فراخوان، مشمولین ثبت نام و انجام تکالیف را معرفی کرده است. به این ترتیب کلیه فعالان اقتصادی به صورت تدریجی و در دورههای مختلف مشمول اجرای قانون شدند. زمان و گروه مشمولیت برای فعالان اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ برای آشنایی با گروههای هشتگانه مشمولین، با ما همراه باشید.
گروه اول: تاریخ آغاز مشمولیت ۸۷/۷/۱
- کلیه صادرکنندگان
- کلیه واردکنندگان
- فعالان اقتصادی با مجموع فروش ۳۰۰ میلیون تومان یا بیشتر در سال ۸۶ (به جز اشخاص حقیقی تابع شورای اصناف)
- فعالان اقتصادی با مجموع فروش ۱۲۵ میلیون تومان یا بیشتر در پنج ماهه آغازین سال ۸۷ (به جز اشخاص حقیقی تابع شورای اصناف)
گروه دوم: تاریخ آغاز مشمولیت ۸۸/۷/۱
- کلیه فعالان اقتصادی شاغل در فعالیتهای موضوع بند (الف) ماده ۹۶ ق.م.م (به جز فعالیتهای معاف موضوع ماده ۱۲ قانون ارزش افزوده) که در گروه اول مشمول نبودهاند. (برای مشاهده لیست مشاغل به انتهای مقاله مراجعه کنید)
گروه سوم: تاریخ آغاز مشمولیت ۸۹/۱/۱
- کلیه فعالان اقتصادی با مجموع فروش ۳۰۰ میلیون تومان و بیشتر در سالهای ۸۷ و ۸۸، که در دو گروه قبل مشمول نبودهاند.
گروه چهارم: تاریخ آغاز مشمولیت ۸۹/۷/۱
- کلیه فعالان اقتصادی شاغل در فعالیتهای موضوع بند (ب) ماده ۹۶ ق.م.م که در گروههای قبل مشمول نبودهاند.(برای مشاهده لیست مشاغل به انتهای مقاله مراجعه کنید)
گروه پنجم: تاریخ آغاز مشمولیت ۹۰/۷/۱
- کلیه اشخاص حقوقی با مجموع فروش ۱۰۰ میلیون تومان و بیشتر در سالهای ۸۷ تا ۸۹ (که در گروههای قبل مشمول نبودهاند)
- کلیه اشخاص حقوقی که قبل یا بعد از سال ۹۰ ایجاد یا تاسیس شده یا به ثبت رسیده یا میرسند، با مجموع فروش ۱۰۰ میلیون تومان یا بیشتر در سال ۹۰ یا سالهای بعد (از اولین دوره مالیاتی بعد از رسیدن به سقف مذکور، مشمول شده یا خواهند شد)
نکته: آن دسته از اشخاص حقوقی که تنها به عرضه کالا یا ارائه خدمات معاف (از قانون ارزش افزوده) اشتغال دارند، در این گروه قرار ندارند.
گروه ششم: تاریخ آغاز مشمولیت ۹۴/۱/۱
- کلیه فعالان اقتصادی شاغل در فعالیتهای موضوع ماده ۹۵ ق.م.م (مصوب ۸۰/۱۱/۲۷) که در گروههای قبل مشمول نبودهاند. (برای مشاهده لیست مشاغل به انتهای مقاله مراجعه کنید)
گروه هفتم: تاریخ آغاز مشمولیت ۹۵/۷/۱
- کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر میزان فروش (که در گروههای قبل مشمول نبودهاند)
- کلیه اشخاص حقوقی که پس از تاریخ این فراخوان نسبت به تاسیس، ثبت و انجام فعالیت اقتصادی اقدام میکنند؛ با هر میزان فروش از اولین دوره مالیاتی پس از آغاز فعالیت مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند
گروه هشتم: تاریخ آغاز مشمولیت ۹۹/۱/۱
- کلیه جایگاهداران سوخت (فرآوردههای نفت و گاز) با هر حجم از فروش یا درآمد (که در گروههای قبل مشمول نبودهاند)
- کلیه اشخاصی که پس از تاریخ این فراخوان نسبت به ایجاد، تاسیس یا ثبت و آغاز فعالیت جایگاه سوخت اقدام میکنند؛ با هر میزان فروش از اولین دوره مالیاتی پس از آغاز فعالیت مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند
اهمیت ثبت نام در سامانه مالیات بر ارزش افزوده
ارائه اظهارنامه ارزش افزوده مستلزم ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی است؛ از این رو عدم ثبت نام در این سامانه جرائمی برای مودی به دنبال خواهد داشت. به موجب بند “۲۲” قانون مالیات بر ارزش افزوده در صورت عدم ثبت نام در مهلت مقرر، مودی مشمول پرداخت جرائم زیر خواهد بود.
- پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده متعلق
- جریمه تاخیر
- جریمهای معادل ۷۵ درصد مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی
♦ نکته
سازمان امور مالیاتی با اعلام هشت مرحله فراخوان، مشمولین ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده و انجام تکالیف را معرفی کرده است. به این ترتیب کلیه فعالان اقتصادی به صورت تدریجی و در دورههای مختلف مشمول اجرای قانون شدند.
♦ نکته
هر مودی از زمانی که بر اساس شرایط هر مرحله از فراخوانها، مشمول شناخته شده باشد، موظف به انجام تکالیف ارزش افزوده از تاریخ همان فراخوان است (حتی اگر با شرایط فراخوان مرحله بعدی نیز منطبق باشد)؛ در غیر این صورت، مشمول جرایم عدم انجام تکالیف خواهد بود.
پیشنهاد میشود مقاله آخرین نسخه قانون مالیات بر ارزش افزوده را هم مطالعه کنید
چگونگی ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده در سامانه الکترونیکی
هر فعال اقتصادی پس از احراز شرایط مشمولیت ثبت نام از طریق فراخوانهای سازمان امور مالیاتی برای ثبت نام الکترونیکی مالیات باید مراحل زیر را اجرا نماید.
دریافت کد اقتصادی
برای انجام کلیه امور مالیاتی پیش از هر کار باید کد اقتصادی خود را دریافت کنید؛ به عبارت دیگر با دریافت کد اقتصادی، به عنوان “مودی” در سازمان امور مالیاتی شناخته میشوید.
نکته: بر اساس بخشنامه 33899 سازمان امور مالیاتی، از تاریخ ابلاغ، اشخاص حقوقی جهت ثبت نام در نظام مالیاتی به شماره اقتصادی (با پیش شماره 411) نیاز ندارند؛ بلکه شناسه ملی آنها جایگزین شماره اقتصادی مذکور شده است.
انجام پیش ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده
قبل از هر کار باید نسبت به پیش ثبت نام در نظام مالیاتی اقدام کنید. اگر قبلا پیش ثبت نام نکردهاید، با کلیک بر مرحله پیش ثبت نام به صفحه مربوطه هدایت میشوید.
قبل از هر اقدام باید در نظام مالیاتی کشور ثبت نام کنید
در فرم پیش ثبت نام اطلاعات اصلی عبارتند از:
اشخاص حقوقی
- نام شرکت / موسسه
- شماره ثبت
- شماره اقتصادی
- شماره شناسایی ملی مدیر عامل
- نام مدیر عامل
- نام خانوادگی مدیرعامل
- محل ثبت
اشخاص حقیقی
- نام
- نام خانوادگی
- نام فروشگاه / کارگاه / دفتر
- شماره اقتصادی
- شماره شناسایی ملی
که باید توسط مؤدی تکمیل گردد و مودی بایستی در قسمت نشانیهای تماس نشانی محل فعالیت خود را جهت برقراری تماس وارد نماید. در پایان پس از تایید عدم ثبت نام قبلی و یا عدم دریافت دعوت نامه ثبت نام، کد امنیتی ارائه شده توسط سایت را عیناً در محل مربوطه وارد و گزینه ارسال اطلاعات را انتخاب نماید.
مراحل انجام پیش ثبت نام در نظام مالیاتی
۱- در این مرحله اطلاعات پایهای از شما دریافت میشود
۲- سپس اطلاعات شما مورد بررسی قرار میگیرد
۳- پس از تایید اطلاعات شما، نام کاربری و کلمه عبور برای شما صادر و ارسال میشود
۴- بدین ترتیب مجاز به ارائه اطلاعات تکمیلی و تایید آنها خواهید بود
شما میتوانید جهت پیش ثبت نام مودی جدید اقدام کنید؛ همچنین میتوانید پیش ثبت نامها یا ثبت نامهای قبلی را ویرایش نمایید.
میتوانید به عنوان مودی جدید ثبتنام یا ثبتنامهای قبلی را ویرایش کنید
مدارک مورد نیاز ثبت نام اشخاص حقیقی:
- تصویر گواهی ثبت نام سازمان امور مالیاتی (شماره اقتصادی جدید در صورتی که تاکنون در اختیار مودی قرار گرفته باشد.)؛
- تصویر جواز کسب / مجوز فعالیت
- تصویر شناسنامه و تصویر پشت و روی کارت شناسایی ملی؛
- تصویر آخرین قبض تلفن محل فعالیت
- تصویر کارت بازرگانی شخص حقیقی (در صورت وجود)؛
- تصویر گواهی یا وکالت نامه نماینده قانونی (در صورت وجود)؛
مدارک مورد نیاز ثبت نام اشخاص حقوقی
- تصویر گواهی شماره شناسایی ملی اشخاص حقوقی (در صورت اخذ)؛
- تصویر آگهی ثبت روزنامه رسمی؛
- تصویر آگهی آخرین تغییرات روزنامه رسمی؛
- تصویر آخرین قبض تلفن محل فعالیت؛
- تصویر گواهی ثبت نام سازمان امور مالیاتی (شماره اقتصادی جدید)؛
- تصویر کارت بازرگانی شخص حقوقی (در صورت وجود)؛
- تصویر پروانه / مجوز فعالیت
- تصویر گواهی و یا وکالت نامه نماینده قانونی (در صورت وجود)
ثبت نام ارزش افزوده در نظام مالیات
پس از تکمیل فرمهای مربوط به پیش ثبت نام، باید وضعیت مشمولیت ارزش افزوده خود را به سازمان اعلام نمایید.
انتخاب گزینه مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده
با مراجعه به صفحه “مشمولیت ارزش افزوده” میتوانید وضعیت مشمولیت ارزش افزوده خود را تعیین نمایید.
اگر مشمول پرداخت ارزش افزوده هستید، گزینه مشمولیت را انتخاب کنید
تعیین وضعیت مشمولیت ارزش افزوده
برای اطلاع از وضعیت مشمولیت یا عدم مشمولیت خود، میتوانید به وبسایت vat.ir مراجعه کنید.
با انتخاب وضعیت مشمولیت، سایر گزینهها برای شما فعال میشوند
- در صورتی که مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیستید، گزینه “من مشمول ارزش افزوده نمیباشم” را انتخاب کنید.
- در صورتی که مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده هستید و قبلا ثبت نام نکردهاید؛ گزینه “من مشمول ارزش افزوده میباشم و نیاز به ثبت نام جدید در سیستم ارزش افزوده دارم” را انتخاب کنید.
- اگر شما قبلا پرونده خود در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام کردهاید؛ گزینه “من مشمول ارزش افزوده میباشم و قبلا ثبت نام ارزش افزوده انجام دادهام (لیست فوق)” را انتخاب کنید. به این ترتیب میتوانید وارد سامانه ارزش افزوده شده و شماره رهگیری این ثبت نام را آنجا ثبت نمایید.
برای تکمیل مرحله پیش ثبت نام، ثبت اطلاعات وارد شده الزامی است.
نکته: دقت کنید که مرحله پیش ثبت نام، نقطه شروع فرآیند ثبت نام الکترونیک در سامانه امور مالیاتی است. به همین خاطر حتی اگر مشمول قانون ارزش افزوده نیستید، انجام پیش ثبت نام برای شما ضروری است.
برای تکمیل مرحله پیش ثبت نام، ثبت اطلاعات ضروری است
معرفی سامانه مالیات بر ارزش افزوده www.evat.ir
در گذشته کلیه مودیان مالیاتی برای انجام امور خود مانند تسلیم اظهارنامه های مالیاتی باید به سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه می کردند، اما در حال حاضر با توجه به بسترهای اینترنتی مناسب، نیاز به مراجعات حضوری برای انجام بعضی از امور مالیاتی کشور به حداقل رسیده است.
سامانه الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir، سامانه ای است که با هدف ارائه خدمات به کلیه مودیان مالیاتی ارزش افزوده روی کار آمده است. این سایت خدمات مختلفی را به صورت غیر حضوری به مودیان مالیاتی ارائه می کند که باعث شده است بسیاری از امور مربوط به مودیان مالیاتی با سرعت و سهولت بیشتری انجام شود.
لازم به ذکر است که برای ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir نیاز است که افراد قبلا در این سایت ثبت نام کرده باشند و نام کاربری و رمز عبور دریافت کرده باشند. در غیر این صورت امکان ورود به سامانه غیر حضوری مالیات بر ارزش افزوده برای مودیان مالیاتی وجود نخواهد داشت. مودیان مالیاتی دقت داشته باشند که برای ورود به این سامانه به نام کاربری و رمز ورود احتیاج دارن که نام کاربری و رمز عبور این سامانه، همان نام کاربری و رمز عبور سامانه کد اقتصادی می باشد.
امکانات مالیات بر ارزش افزوده evat.ir
سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی اینترنتی www.evat.ir، سامانه ای با هدف ارائه خدمات به مودیان مالیاتی است که مشمول قانون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می باشند. لذا تمامی امکانات این سامانه در راستای تسهیل امور مودیان مالیاتی بر ارزش افزوده و سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. از جمله امکاناتی که در این سامانه به مودیان مالیاتی ارائه می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
تسلیم اظهارنامه های مالیاتی: مودیان مالیاتی می توانند بدون هیچ گونه مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی، اظهارنامه های خود را به صورت غیر حضوری در این سامانه ثبت کنند.
دریافت شناسه قبض و شناسه پرداخت قبوض مالیاتی: کلیه مودیان مالیاتی می توانند بدون مراجعه حضوری، قبض های مالیاتی خود را از طریق ورود به سامانه الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمایند. لازم به ذکر است که تمامی قبوض صادر شده دارای شناسه قبض و شناسه پرداخت می باشند و مانند قبوض دیگر قابل پرداخت به صورت اینترنتی هستند.
ارائه چک های تضمینی برای پرداخت بدهی مالیاتی: مودیان مالیاتی می توانند در صورت داشتن بدهی چک های تضمینی خود را مطابق قانون در سامانه مالیات بر ارزش افزوده ثبت کنند.
فرایند ثبت نام ارزش افزوده در سامانه مالیات
پس از تکمیل مرحله پیش ثبت نام اینک زمان ثبت نام الکترونیکی مالیات ارزش افزوده فرا رسیده است. هرگاه اطلاعات فعالیت اقتصادی و مجوزهای مودی مورد تایید مراجع ذیربط باشد؛ همچنین مودی بر اساس فراخوانهای سازمان امور مالیاتی، مشمول ارائه اظهارنامه ارزش افزوده باشد؛ باید به یکی از روشهای زیر برای ثبت نام اقدام نماید:
1– اگر بر اساس نوع فعالیت مودی امکان ثبت نام سیستمی برای وی وجود داشته باشد
- اطلاعات کاربری برای مودی صادر میشود.
- پرونده الکترونیک مودی در سامانه ارزش افزوده به صورت خودکار ایجاد میشود.
2– در صورتی که ثبت نام سیستمی انجام نشود
- به مودی از طریق نامه کتبی، ارسال پیامک یا کارپوشه سامانه مودیان اطلاع داده میشود.
- مودی باید به صورت دستی گزینه “مشمولیت در نظام مالیات بر ارزش افزوده” را انتخاب نماید.
- به این ترتیب ثبت نام در سامانه ارزش افزوده به صورت خودکار تکمیل میشود.
3– در صورتی که امکان ثبت نام سیستمی برای مودی وجود نداشته باشد
- سازمان امور مالیاتی، بر اساس نوع و سابقه فعالیت اقتصادی موجود در پرونده عملکرد مودی نسبت به ثبت نام وی اقدام میکند.
- ثبت نام مودی از طریق نامه کتبی، ارسال پیامک یا کارپوشه سامانه مودیان اطلاع داده میشود.
- همچنین تکالیف مودی از راههای فوق به وی اطلاع داده میشود.
لیست مشاغل مشمول
مشاغل گروه دوم: موضوع بند (الف) ماده ۹۶ ق.م.م
- کارخانهها و واحدهای تولیدی با مجوز تاسیس و پروانه بهرهبرداری از وزارتخانه ذیربط (صادر شده یا در حال صدور)
- بهرهبرداران از معادن
- ارائهدهندکان خدمات حسابرسی، حسابداری، دفترداری و خدمات مالی
- حسابداران رسمی شاغل و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
- ارائهدهندگان خدمات مدیرتی و مشاورهای
- ارائهدهندگان خدمات انفورماتیک و رایانهای، از سختافزاری، نرمافزاری و طراحی سیستم
- متلها و هتلهای سه ستاره و بیشتر
- بنکداران، عمدهفروشان، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی یا وارداتی و صاحبان انبار
- نمایندگان موسسههای تجاری و صنعتی (داخلی و خارجی)
- موسسات حمل و نقل موتوری و باربری دارای مجوز از مراجع ذیربط باربری، زمینی، دریایی و هوایی (به جز موسساتی که صرفا به حمل ونقل مسافر اشتغال دارند)
- موسسات مهندسی و مهندسی مشاور
- موسسات تبلیغاتی و بازاریابی
مشاغل گروه چهارم: موضوع بند (ب) ماده ۹۶ ق.م.م
- صاحبان کارگاههای صنعتی
- صاحبان مشاغل ساختمانی، تاسیسات فنی و صنعتی، نقشهکشی و نقشهبرداری، محاسبات فنی و نظارت
- چاپخانهداران، لیتوگرافها، صحافها، ارائهدهندگان خدمات چاپ و گرافیستها
- صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای
- وکلا، کارشناسان، مترجمان رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی، حسابداران رسمی و اعضای سازمانهای نظام مهندسی
- محققان، پژوهشگران و کارشناسان آزاد که به تهیه و ارائه طرحهای تحقیقاتی اشتغال دارند
- دلالان، حقالعملکاران و کارگزاران
- صاحبان مراکز فرهنگی، هنری، فرهنگسراها، کانونهای حرفهای و انجمنهای صنفی و تخصصی
- صاحبان سینماها، تماشاخانهها و مکانهای تفریحی و ورزشی
- صاحبان مشاغل فیلمبرداری، دوبلاژ، مونتاژ و سایر خدمات سینمایی
- پزشکان و دندانپزشکان که دارای مطب هستند و دامپزشکان که به حرفه دامپزشکی اشتغال دارند
- صاحبان آزمایشگاهها، رادیولوژیها، فیزیوتراپیها، سونوگرافیها، الکتروانسفالوگرافیها، سیتیاسکنها، سالنهای زیبایی و دیگر ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، طبی و غیرطبی
- صاحبان مهمانسراها، مهمانپذیرها و مسافرخانهها
- صاحبان تالارهای پذیرایی، رستورانها، تهیهکنندگان غذای آماده، ارائهدهندگان خدمات پذیرایی و کرایهدهندگان ظروف
- صاحبان دفاتر اسناد رسمی
- صاحبان تعمیرگاههای مجاز و اتو سرویسها
- صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای اتومبیل و بنگاههای معاملات املاک و آژانسهای کرایه اتومبیل
- سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
- عاملان فروش و فروشندگان آهنآلات
مشاغل گروه ششم: موضوع ماده ۹۵ ق.م.م
- چلوکبابیها، سالنهای غذاخوری، سفرهخانههای سنتی و اغذیهفروشیهای زنجیرهای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد؛ فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز
سوالات متداول
1- برای مشاهده اظهارنامه ارزش افزوده چه اقدامی باید کرد؟
همان طور که در این مقاله توضیح داده شد، برای مشاهده اظهارنامه باید از طریق سایت www.evat.ir اقدام کرد.
2- سامانه ارزش افزوده چه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار میدهد؟
از جمله امکاناتی که این سامانه در اختیار کاربران خود قرار میدهد، تسلیم اظهارنامه های مالیاتی می باشد که سایر امکانات در این مقاله ارائه شده است.