تمام افرادی که از دستگاه های کارتخوان استفاده می کنند، باید نسبت به پرداخت مالیات آن هم اقدام نمایند. اما سوال این جا است که مالیات دستگاه کارتخوان چقدر است و چگونه باید پرداخت شود. در واقع دارندگان این دستگاه ها می خواهند بدانند که چگونه باید مالیات بر دستگاه کارتخوان خود را پرداخت نمایند که در ادامه جریمه نشده و مشکلی از این نظر برای شان پیش نیاید. در این رابطه باید بگوییم که طبق قوانین جدید مجلس در این رابطه، دارندگاه دستگاه های پوز نیاز به انجام هیچ اقدام خاصی جهت پرداخت مالیات ندارند. بلکه این افراد باید در سامانه ای که به این منظور در نظر گرفته شده است یعنی سامانه مالیاتی tax.gov.ir ثبت نام نمایند. با تکمیل ثبت نام در این سامانه، یک کد مالیاتی به این افراد داده خواهد شد. در نتیجه، روش محاسبه مالیات دستگاه پوز ۱۴۰۱ مانند مشاغل شده و این کار توسط اداره های مالیاتی کشور صورت می گیرد.
مالیات کارت خوان چیست؟
در سال هزار و سیصد و نود و هشت، مجلس، اقدام به تصویب قانونی با عنوان (قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان) نمود. به موجب ماده 11 این قانون، بانک مرکزی ایران، می بایست با همکاری سازمان مالیات با ساماندهی دستگاه های کارتخوان، به هریک از دستگاه های کارت خوان، یک شناسه یکتا اختصاص دهد. پس از تخصیص این شناسه ، کلیه تراکنش های انجام شده از طریق آن دستگاه، فعالیت شغلی دارنده دستگاه محسوب شده و اطلاعات مربوط به آن توسط بانک مرکزی برای سازمان امور مالیاتی ارسال می گردد.
با توجه به تصویب این قانون و بحث هایی که در زمان تصویب آن ایجاد گردید، این سوال برای بسیاری از افراد جامعه به ویژه صاحبان مشاغل، ایجاد شد که مالیات دستگاه کارت خوان چیست؟ و اینکه آیا اداره مالیات، اقدام به ثبت مالیات دستگاه کارتخوان، به طور جداگانه از شغل و درآمد صاحب دستگاه می نماید؟
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان
سازمان مالیاتی مالیات دستگاههای کارتخوان را بر اساس اقدامات انجام شده مودیان به دو روش محاسبه و مطالبه مینماید:
دسته اول: مودیانی که به وظایف خود در مورد ثبت دستگاه پوز خود اقدام نمودهاند
دسته دوم: مودیانی که از انجام تکالیف خود در مهلت مقرر خودداری نمودهاند
میزان و نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز 1402
با توجه به آنچه در مورد مفهوم مالیات دستگاه کارت خوان گفته شد و با در نظر گرفتن این نکته که این مالیات، نوع خاص و جداگانه ای مانند مالیات ارزش افزوده نسبت به مالیات مشاغل محسوب نمی گردد، این نکته معلوم می شود که نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارت خوان ۱۴۰۲ یا دستگاه پوز سیار و غیر سیار و مالیات درگاه های پرداخت اینترنتی، نیز همانند نحوه محاسبه مالیات مشاغل بوده که هر ساله توسط اداره های مالیاتی انجام می گیرد.
بنابراین، مالیات جداگانه ای از مالیات درآمد مشاغل، به عنوان مالیات دستگاه کارت خوان، از صاحبان مشاغل و صنوف اخذ نشده و لزوم اتصال و فعال سازی کارت خوان سیار یا غیر سیار به پرونده مالیاتی الکترونیکی و دریافت کد پرونده مالیاتی دستگاه پز سیار و غیر سیار مودیان در سایت سازمان مالیاتی کشور، صرفا جهت مشخص شدن درآمد واقعی آن ها و اطمینان از صحت اطلاعات و ارقام ذکر شده در اظهارنامه مالیاتی می باشد.
نحوه محاسبه مالیات دستگاههای کارتخوان برای مودیان سهل انگار
اما گروهی از مودیان که نسبت به ثبت دستگاه خود در سامانه سازمان مالیاتی در موعد مقرر اقدام ننمودهاند، مالیات آنان بر اساس کارکرد دستگاه کارتخوان آنها محاسبه و مطالبه میشود؛ در واقع برای این مودیان کلیه تراکنشهای دستگاه پوز، درآمد در نظر گرفته میشود. این مودیان علاوهبر پرداخت مالیات بر درآمد (موضوع ماده 93 ق.م.م یا ماده 105 ق.م.م) مشمول جرائم زیر خواهند بود:
1- عدم استفاده از معافیتهای در نظر گرفته شده
2- پرداخت جریمه غیرقابل بخشودگی معادل 30% مالیات متعلق به عنوان جریمه کتمان درآمد (ماده 192 ق.م.م)
3- جریمه تاخیر در پرداخت مالیات، معادل 2.5% مالیات متعلق به ازای هر ماه
4- سایر جرائم متعلقه بر اساس عدم انجام تکالیف مالیاتی
نکته
در حقیقت میتوان گفت مودیانی که به وظایف خود در زمینه ثبت دستگاه پوز خود اقدام نمیکنند، مشمول پرداخت مالیات بیشتری هستند؛ زیرا از سویی باید مالیات کلیه تراکنشهای متعلق به دستگاه پوز خود را اعم از درآمد یا غیردرآمد بودن آن پرداخت نمایند؛ از سوی دیگر مشمول پرداخت جرائم متعلقه مانند جریمه کتمان درآمد خواهند بود.
تشکیل پرونده مالیاتی برای کارتخوان
تشکیل پرونده مالیاتی دستگاههای کارتخوان در واقع همان عملیات ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه سازمان مالیاتی است.
شیوه کار به این صورت است که با ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه سازمان مالیاتی و دریافت کد مالیاتی کارتخوان، پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان تشکیل میشود. به این ترتیب، کلیه اطلاعات مربوط به تراکنشهای بانکی دستگاه پوز مزبور، به پرونده مالیاتی مودی متصل میشود. در این صورت سازمان مالیاتی به سادگی میتواند با کمک اطلاعات به دست آمده از دستگاه پوز (کارتخوان) مودی، به بررسی درستی اظهارات او در اظهارنامه مالیاتی در مورد درآمد کسب شده بپردازد.
نکته
با تشکیل پرونده مالیاتی برای دستگاه پوز، مالیات بیشتری از مودی دریافت نمیشود؛ بلکه تنها هدف از این کار، شفاف سازی درآمدهای شغلی افراد نزد سازمان مالیاتی و اتصال کلیه حسابهای درآمدی یک فرد با پرونده مالیاتی او است.
نحوه ثبت کارتخوان در سایت tax.gov.ir
در بخش های قبل مقاله، توضیح دادیم که مالیات دستگاه کارتخوان ۱۴۰۲ به عنوان یک مالیات جداگانه که باید علاوه بر مالیات درآمد مشاغل پرداخت شود وجود نداشته و نصب دستگاه کارتخوان و لزوم اتصال آن به پرونده مالیاتی، صرفا جهت صحت سنجی اطلاعات اظهارنامه مالیاتی آن ها می باشد و اینگونه نیست که اداره مالیات، به ثبت مالیات کارتخوان یا دستگاه پز سیار و غیر سیار، به طور جداگانه بپردازد.
همانطور که توضیح دادیم، برای افرادی که دارای دستگاه کارتخوان یا دستگاه پز سیار یا غیر سیار بوده ولی برای تشکیل پرونده مالیاتی در سایت سازمان مالیاتی کشور اقدام نکرده اند و اقدام به دریافت کد پرونده مالیاتی دستگاه پز ننموده اند، با توجه به اطلاعاتی که از سوی بانک مرکزی، برای سازمان مالیاتی ارسال گردیده، پرونده مالیاتی برای آنان تشکیل شده و طبق قانون، مبلغ مشخصی، مالیات تعیین و از آن ها اخذ می گردد.
آموزش تصویری مراحل ثبت دستگاه کارتخوان برای مودیان دارای پرونده مالیاتی
مودیانی که در سامانه مالیاتی ثبت نام نموده و دارای پرونده مالیاتی هستند، برای ثبت دستگاه پوز جدید خود باید مراحل زیر را طی نمایند:
مرحله اول: ورود به سامانه مالیاتی به آدرس tax.gov.ir
در صورتی که قبلا در سامانه ثبت نام کرده و نام کاربری و رمز عبور دارید، به بخش ثبت نام الکترونیک با داشتن اطلاعات کاربری مراجعه نمایید
یکی از خدماتی که در پورتال خدمات الکترونیکی مالیاتی انجام میشود، ثبت و مدیریت دستگاههای پوز است.
با کمک نام کاربری و رمز عبور به حساب کاربری خود وارد شوید؛ در ادامه دو حالت ممکن است پیش آید:
♦️ اگر اطلاعات دستگاه جدید شما در سامانه وجود داشت، به بررسی صحت اطلاعات و انجام اصلاحات در صورت نیاز اقدام نمایید
♦️ در صورتی که اطلاعات دستگاه جدید در سامانه وجود نداشت، دستگاه جدید و کلیه حسابهای متصل به آن را در سامانه تعریف نمایید
آموزش تصویری مراحل ثبت دستگاه کارتخوان برای مودیان فاقد پرونده مالیاتی
در ادامه نحوه ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مالیاتی را به صورت تصویری برای مودیانی که پرونده مالیاتی ندارند، بیان میکنیم.
مرحله اول: ورود به سامانه سازمان مالیاتی به آدرس tax.gov.ir
قبل از هر کار باید در سامانه سازمان مالیاتی ثبت نام نمایید.
در این بخش فرآیند ثبت نام الکترونیکی در سامانه سازمان مالیاتی و اقدامات لازم جهت انجام آن به صورت کامل توضیح داده شده است. پس از مطالعه کامل اطلاعات و آماده سازی مدارک مورد نیاز، در پایین صفحه وارد صفحه ثبت نام شوید.
نکته: بر اساس بخشنامه شماره 19487 مورخ 99/2/20، شناسه/شماره ملی افراد جایگزین کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی شده است.
مرحله پنجم: ورود به ثبت نام
با ورود شماره/ شناسه ملی/فراگیر خود وارد مرحله ثبت نام شوید.
نکته: دقت کنید در زمان تکمیل فرم جهت ورود و ثبت دستگاه کارتخوان، باید اطلاعات مربوط به شخصیت صاحب امتیاز کارتخوان را درج نمایید.
مرحله ششم: انتخاب گزینه پیش ثبت نام جدید
در صورتی که تاکنون پرونده مالیاتی نداشتهاید، باید نسبت به پیش ثبت نام جدید اقدام نمایید.
در این مرحله با تکمیل اطلاعات هویتی و محل اقامت خود به بخش پیش ثبت نام وارد شوید.
نکته
دقت نمایید که تنها شماره تلفن همراه با مالکیت شماره ملی ثبت شده قابل قبول است.
مرحله هشتم: ثبت نام دستگاه کارتخوان
از این مرحله به بعد شما باید اطلاعات مربوط به هویت خود و شرکای تجاری خود، فعالیت اقتصادی خود، محل اقامت و بانکها و حسابهای بانکی و دستگاههای پوز خود را با دقت وارد نمایید. پس از اتمام ثبت نام، نام کاربری و رمز عبور برای شماره همراه ثبت شده شما ارسال میشود. ارسال پیامک حاوی نام کاربری و رمز عبور، نشانه انجام موفقیت آمیز عملیات ثبت نام شما است.
نکته
در حفظ و نگهداری نام کاربری و رمز عبور خود بکوشید؛ زیرا در زمان تکمیل اظهارنامه مالیاتی به آنها نیاز خواهید داشت.