تنظیم اظهارنامه های مالیاتی، توسط مودیان مالیاتی، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، موضوع بسیار مهمی است که در قوانین مرتبط از جمله قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی قرار گرفته است. در کنار تنظیم به موقع اظهارنامه های مالیاتی، مودیان مکلف به درج اطلاعات صحیح و حقیقی در اظهارنامه های مالیات خود می باشند و در غیر این صورت، حین رسیدگی و حسابرسی ممکن است، ملزم به پرداخت جریمه شوند.
با این وجود، گاهی به دلیل اشتباهاتی که موقع تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی به وجود می آید، رفع مغایرت های اظهارنامه و اصلاح و ویرایش اطلاعات اظهارنامه مالیاتی، ضروری می شود و گاها نیاز است که به جای ویرایش اطلاعات اظهارنامه مالیاتی، اظهارنامه جایگزین ارائه شود. به همین مناسبت، این سوال مطرح می شود که اصلاح و ویرایش اطلاعات اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۱ به چه صورت است و در چه مواردی باید اظهارنامه جایگزین تنظیم نمود؟
در همین راستا، در این مقاله قصد داریم، برای پاسخ به سوالات فوق، ابتدا شرایط اصلاح اظهارنامه مالیاتی 1402 را توضیح داده و پس از بررسی مهلت آن در سال 1402 ، نحوه اصلاح آن را بررسی خواهیم نمود
نحوه اصلاح اظهار نامه مالیاتی:
برای اصلاح این خطا ها ، سازمان امور مالیاتی کشور طبق ماده 226 قانون مالیات های مستقیم، مشکل حسابداران و مودیان را حل کرده است.
ماده 226 ق.م.م:
عدم تسلیم اظهار نامه عملکرد در 31 تیرماه، باعث عدم رسیدگی به حساب سود و زیان و ترازنامه نخواهد شد و با تسلیم اظهار نامه، درآمد تسلیمی در ترازنامه و صورت سود و زیان، قطعی خواهد بود.
تبصره ماده 226 ق.م.م:
عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر از طرف مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان هستند موجب عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان آنها که در موعد مقرر قانونی تسلیم شده است در مهلت مذکور در ماده (۱۵۶) این قانون نخواهد بود. در غیر این صورت. درآمد مذکور در ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی قطعی خواهد بود.
تبصره- به مودیان مالیاتی اجازه داده میشود در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد. با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مودی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول میباشد.
پیشنهاد میشود مقاله مودی مالیاتی را مطالعه کنید
لبه تیز اصلاح اظهار نامه:
در اصلاح اظهار نامه، شما نمی توانید همه اطلاعات قبلی را پاک کنید و دوباره وارد نمایید. اصلاح اظهار نامه مالیاتی در صورتی قابل قبول است که مغایرت بین ارقام اظهار نامه اصلاحی و آخرین اظهار نامه تسلیمی از نتیجه ثبت سند حسابداری اصلاحی یا رویداد مالی بعد از تسلیم اظهار نامه اصلی مودی نباشد. یعنی اگر تاریخ سند اصلاحی پس از تاریخ تسلیم اظهار نامه اصلی باشد، مورد پذیرش قرار نمی گیرد.
حالت های موجود برای رفع خطا اظهارنامه ها:
برای رفع موانع و مشکلات مودیان مالیاتی در خصوص تسلیم اظهار نامه، دو حالت وجود دارد:
اظهار نامه جایگزین:
ممکن است پس از اینکه از طریق قسمت اظهار نامه اصلی، اقدام به ارسال اظهار نامه کردید، متوجه شوید که مورد یا مواردی را در اظهار نامه اصلی به اشتباه ثبت کرده و حال نیاز به اصلاح آن اشتباهات دارید.
در این زمان کافی است تا یک اظهار نامه دیگر، بدون مشکلات و اشتباهات انجام شده در اظهار نامه قبلی آماده کنید و آن را از طریق قسمت “اظهارنامه جایگزین” در نرم افزار اظهارنامه ارسال کنید.
در مورد اظهارنامه جایگزین باید بدانید که اظهارنامه جایگزین ارسال شده از سمت شما به عنوان اظهارنامه اصلی در نظر گرفته میشود و اظهارنامه قبلی از اعتبار ساقط میشود.
این نکته مهم را نیز بدانید که مهلت ارسال اظهارنامه جایگزین، تا قبل از به اتمام رسیدن مهلت ارسال اظهارنامه است که در قسمت قبلی گفته شد (اشخاص حقیقی تا پایان خرداد و اشخاص حقوقی پایان تیر ماه)
اظهار نامه اصلاحی:
زمانی که آخرین مهلت ارسال اظهار نامه (31 تیر ماه) گذشته باشد و پس از آن مودی متوجه برخی اشتباهات در اظهار نامه خود گردد می تواند از این روش استفاده نماید.
در چه صورت می توان از اظهار نامه اصلاحی استفاده کرد:
به طور کلی مودیان مالیاتی فقط در دو صورت می توانند اظهار نامه خود را اصلاح نمایند:
- اشتباهات محاسباتی
- تغییر طبقه بندی حساب ها
برخی مواقع مودیان به دلیل اصلاح آدرس و یا مواردی از این قبیل، اقدام به اصلاح می کنند که توصیه می شود این کار را به هیچ عنوان انجام ندهید.
حالت های ارسال اظهار نامه اصلاحی:
به طور کلی برای ارسال اظهار نامه اصلاحی دو حالت زیر وجود دارد:
استفاده از فایل اظهار نامه اصلی موجود در سیستم مودی:
با اجرای نرم افزار اظهار نامه و با درج شناسه ملی و کد رهگیری، پس از بارگذاری اظهار نامه اصلی، ردیف مورد نظر را انتخاب کرده و دکمه اظهار نامه اصلاحی را انتخاب می کنیم.
پس از این کار، یک ردیف به ردیف اصلی اضافه می شود و در همان ردیف ویرایش را انجام می دهیم و در نهایت آن را ارسال می کنیم.
در دسترس نبودن فایل اظهار نامه اصلی:
در این حالت، پس از ورود به نرم افزار مربوطه، دکمه اظهار نامه جدید را می زنیم و پس از ورود اطلاعات کاربری، از منوی انتخاب نوع اظهار نامه، اظهار نامه اصلاحی را انتخاب کرده و کد رهگیری اظهار نامه اصلی را وارد می کنیم.
پس از ایجاد اظهار نامه خام، در صفحه اول آن کد رهگیری اظهار نامه اصلی را وارد نموده و تمامی جداول را تکمیل و در نهایت آن را ارسال می کنیم.