شرایط معافیت مالیات افزایش سرمایه

 

مالیات بر افزایش سرمایه شرکت یکی از انواع مالیات است که به طور معمول شرکت هایی که قصد افزایش سرمایه خود را دارند در صورت عدم برخورداری از معافیت های ذکر شده در قانون باید مطابق با قانون مالیات های مستقیم به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند.

در بسیاری از منابع از مالیات بر افزایش سرمایه با نام حق تمبر یاد می شود که هر شرکتی باید از آن اطلاع داشته باشد تا در موعد مقرر اقدام به پرداخت تکالیف مالیاتی خود بنماید و از عواقب عدم توجه به قوانین مالیاتی و عدم پرداخت آن ها در امان بماند.

اما نکته مهم این است که با توجه به تنوع روش های افزایش سرمایه و تفاوت هایی که بین شرکت ها (با توجه به نوع شرکت و حوزه فعالیت آن ها) وجود دارد، میزان مالیات و یا معافیت های مالیاتی برای هر یک از شرکت ها متفاوت می باشد و برای همین در صورتی که قصد داشته باشید به قول عوام از همه چیز درباره مالیات بر افزایش سرمایه اطلاع پیدا کنید، باید با مواد قانونی مختلف و نیز بخشنامه های مرتبط با معافیت های مالیاتی به طور کامل آگاه شوید.

در شرکتهایی که زیان ده بوده و برای چند سال پی در پی این زیان انباشته حجیم و به مبلغ خاصی برسد 3 راه کار وجود دارد:

1- افزایش سرمایه

2- کاهش سرمایه

3- انحلال شرکت

زمانی که در یک شرکتی زیان انباشته به بیش از 50% مبلغ سرمایه آن شرکت برسد مطابق با قانون تجارت شرکت مزبور مشمول ماده 141 می شود. اگر شرکتی برای چند سال متوالی زیان ده باشد امری بدیهی است که سهامداران عمده تمایلی ندارند که نقدینگی تازه ای را وارد شرکت کنند و شرکت راهی ندارد جز اینکه از محل اندوخته این امر را انجام دهد: اندوخته تجدید ارزیابی.

 

ماده 141 قانون تجارت

اگر بر اثر زیان های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از بین برود هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور و رای واقع شود.هرگاه مجمع مزبور رای به انحلال ندهد باید در همان جلسه و با رعایت مقررات ماده 6 این قانون سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهد.

در صورتی که هیات مدیره برخلاف این ماده به دعوت مجمع عمومی فوق العاده مبادرت ننماید و یا مجمعی که دعوت می شود نتواند مطابق مقررات قانونی منعقد گردد هر ذینفع می تواند انحلال شرکت را از دادگاه صلاحیتدار درخواست نماید.

به یاد داشته باشید که این نوع افزایش سرمایه ممکن است شرکت را در یک یا دو سال از ماده 141 قانون تجارت خارج شود ولی اگر شرکتی مشکلات بنیادی داشته باشد ممکن است مجددا با افزایش زیان انباشته در شمول ماده 141 قانون تجارت قرار گیرد شرکت هایی که این چنین با مشکلات اساسی مواجه هستند حتی با وجود مالیات صفر برای افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی نمیتوانند دچار بهبود اساسی شوند.

شرکت هایی که خواهان استفاده از معافیت مالیاتی افزایش سرمایه هستند با شرط اینکه باید بر اساس صورت های مالی عملکرد سال 1396 مشمول ماده 141 قانون تجارت شده باشند و همچنین می بایستی با این تجدید ارزیابی از شمول ماده 141 قانون تجارت خارج شوند.با رعایت شرایط مذکور انتقال مازاد تجدید ارزیابی به حساب افزایش سرمایه مشمول مالیات بر نرخ صفر می شود.

 

انتخاب کارشناس رسمی جهت ارزیابی دارایی ها

کلیه شرکت های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان بورس جهت بهره مندی از معافیت های مالیاتی ناشی از افزایش سرمایه ملزم هستند جهت ارزیابی دارایی ها موارد ذیل را رعایت نمایند:

1- ارزیابی دارایی های هر طبقه توسط هیئت کارشناسی متشکل از حداقل 3 کارشناس رسمی دادگستری یا مرکز امور مشاوران حقوقی،وکلا و کارشناسان قوه قضائیه که باید منتخب کانون یا مرکز مربوطه انجام شود.

2- برای هر طبقه از دارایی ها باید از هیئت کارشناسی دارای تخصص مرتبط با دارایی های مورد ارزیابی استفاده شود.برای ارزیابی زمین و ساختمان یک هیئت کارشناسی کافی می باشد.

3- در مواردی که دارایی های موجود در یک طبقه متعدد و در شهرهای مختلف باشد شرکت می تواند برای ارزیابی دارایی های آن طبقه در هر استان، از یک هیئت کارشناسی استفاده کند و یا هر کدام از کارشناسان عضو هیئت کارشناسی در مورد یک یا چند قلم از دارایی های موجود در طبقه مورد بررسی گزارش کارشناسی به صورت انفرادی ارائه نمایند. لیکن اظهار نظر نهایی در مورد کل دارایی های موجود در آن طبقه در قالب گزارش واحدی ارائه شده و به امضای حداقل 3 نفر از کارشناسان ارزیابی کننده برسد.

 

ماده 149 قانون مالیات مستقیم

کارفرمایان محترم باید بدانید که طبق تبصره 1 این ماده افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های اشخاص حقوقی با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست و هزینه استهلاک ناشی از افزایش تجدید ارزیابی نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمی شود.شرکت ها با افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها معافیت مالیاتی بهره می برند ولی تجدید ارزیابی ماشین آلات و تجهیزات، هزینه ای جدید به عنوان هزینه استهلاک وارد صورت سود و زیان شرکت ها می شود.

 

>

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش