مالیات گمرکی به عنوان یکی از مهمترین مالیاتهای موجود در کشور، از دو دیدگاه افزایش درآمد دولت و کنترل و تنظیم بازار داخلی و خارجی، حائز اهمیت است. به همین دلیل، ماده 37 قوانین مالیاتی گمرک برای کنترل و تنظیم پرداخت این مالیات تدوین شده است. در ادامه، قصد داریم با این قوانین آشنا شویم.
شرح ماده 37 قانون مالیات گمرگ:
افرادی که کالاهای وارداتی را به کشور می آورند تنها موظف به پرداخت هزینه گمرکی هستند و مجبور به پرداخت هیچگونه حقوق گمرکی، عوارض و سود بازرگانی نیستند. در این مورد، ماده 37 به عنوان قانونی برای این مسئله وضع شده است. از جمله مواردی که به این ماده اشاره شده است، می توان به تمام وسایل و لوازمی که متعلق به رئیسان و پادشاهان کشورهای دیگر و بستگان آن ها است، اشاره کرد.
بند دوم شامل 4 مورد است که عبارتند از:
- تمامی لوازمی که توسط ماموران سیاسی خارجی در ایران و ماموران سیاسی ایرانی در خارج از کشور استفاده می شود، با شرط اظهار نظر قطعی وزارت امور خارجه و گمرک، از پرداخت هزینه های گمرک، حقوق گمرک، عوارض و سود بازرگانی معاف میشوند.
- لوازمی که در هنگام ماموریتهای کنسولی توسط سرکنسولها، کنسولیاران و کنسولها استفاده میشود، با شرط مستقر شدن در ایران به مدت ۹ ماه و با انجام معامله دوطرفه و با نظر گمرک و وزارت امور خارجه، از پرداخت هزینههای نامبرده معاف میشوند. لازم به ذکر است که این مسئله در صورت انجام معامله دوطرفه، تا زمانی که مامورین کنسولی در ایران مستقر باشند، تمدید میشود.
- لوازم و اشیایی که توسط نمایندگان و کارمندان سازمان ملل متحد و کارشناسان آنان در ایران استفاده می شود، در صورتی که با توجه به قوانین کنوانسیون و با دریافت نظر قطعی گمرک و وزارت امور خارجه ایران، مشخص شود، از پرداخت هزینه های گمرکی و عوارض معاف خواهند شد.
- ممکن است در برخی مواقع کارشناسان فنی و اقتصادی از کشورهای خارجی به ایران فرستاده شوند تا در پروژههای خاصی که به توسعه و پیشرفت کشورمان کمک میکنند، مشارکت داشته باشند. در این مواقع، وسایل مورد استفاده توسط این کارشناسان، با تأیید وزارت امور خارجه و گمرک، از پرداخت هزینههای گمرکی معاف خواهند بود.
این مورد در توضیح لوازمی مانند کالاهای مرجوعی، انتقالی، کابوتاژ، ترانزیت خارجی، واردات موقت و صادرات کشور است که برای ورود و خروج آنها لازم است اصولی که در آئیننامه گمرکی موجود میباشد رعایت شود. با توجه به این موارد، تنها هزینههای گمرکی باید پرداخت شود و هزینهای مبنی بر حقوق گمرک، عوارض و سود بازرگانی نمیبایستی پرداخت گردد.
- بند چهارم قانون مالیاتی گمرک بیان میکند که وسایل خانگی و حتی وسایل شخصی افراد ایرانی که به مدت یک سال یا بیشتر به هر دلیلی در خارج از کشور مستقر شدهاند و در طول شش ماه آخر این مدت هیچ گونه سفری به ایران نداشتهاند، نیز از پرداخت هزینههای گمرکی معاف هستند.
مالیات های گمرک
لازم به ذکر است که بدانید بر طبق این قانون لوازم خانه و شخصی افراد غیر ایرانی که در ایران مستقر شده اند نیز با رعایت سه شرط مشمول این قانون می شود که عبارتند از:
- طی پنج سال گذشته، قانون معافیت به درستی پیشنهاد و اجرا نشده و افراد موظف به پرداخت هزینه های مربوط به خدمات و کالاهایی هستند که از آنها استفاده کرده اند.
- تجاری نبودن لوازم
- با توجه به قوانین گمرگ، لوازم و کالاهای وارداتی باید حداکثر یک ماه پیش از ورود به کشور به گمرگ رسیده باشند و حداکثر نه ماه پس از ورود، باید از گمرگ خارج شوند.
- با توجه به قوانین و مقررات، هرگونه لوازم و تجهیزاتی که توسط ایرانیان یا غیر ایرانیان در طول کار و ماموریت استفاده میشود، از پرداخت هزینههای گمرکی معاف میباشد.
- تمام وسایل و لوازم شخصی و کاری مستعمل ایرانیانی که در کشور خارجی درگذشتهاند، با داشتن گواهی تحریری که حداکثر تا ۶ ماه پس از فوت آنها تهیه شده باشد، از پرداخت هزینههای گمرکی معاف میشوند.
- با توجه به اینکه کادو هایی که توسط موسسات و اشخاص خارجی به نهاد های مختلف ایران تقدیم می شوند، هیچ گونه جنبه تجاری ندارند، از پرداخت هزینه های حقوق گمرک و عوارض معاف می باشند.
- تمام اشیای باستانی و عتیقه، که جزء میراث فرهنگی محسوب میشوند، با بررسی و اظهار نظر مستقیم وزارت فرهنگ و ارشاد از پرداخت عوارض و هزینههای گمرکی معاف خواهند بود.
- وسایلی که برای ساخت موزه، نمایشگاه فرهنگی، کتابخانه و سایر مراکز فرهنگی مورد استفاده قرار میگیرند و ورود آنها توسط وزارت ارشاد تأیید شده باشد، نیز طبق ماده ۳۷ قانون مالیات گمرکی معاف از پرداخت عوارض و گرانترین هزینههای وارداتی خواهند بود.
- وسایل نقلیه، وسایل تجاری بدون ارزش و مدال هایی که توسط نهادهای خارجی به ایرانیان اهدا میشوند، از پرداخت هزینههای گمرکی، سود و عوارض بازرگانی معاف هستند. همچنین، مقدار سوختی که توسط وسایل نقلیه در هنگام ورود و خروج به کشور استفاده میشود نیز از این معافیت برخوردار است.
پیشنهاد می کنیم، مقاله فهرست مشمولین مالیات بر ارزش افزوده را مطالعه کنید