مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100 ق.م.م برای عملکرد سال 1402

 

سازمان امور مالیاتی همه ساله به منظور حمایت از برخی صاحبان مشاغل و کسب و کارهای کوچک، تبصره ماده 100 ق.م.م را ابلاغ می‌دارد؛ به این ترتیب شرایط استفاده از معافیت‌های مالیاتی و یا مالیات مقطوع را اعلام می‌نماید. در این مقاله شرایط و شیوه بهره‌مندی از مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم را برای شما عزیزان عنوان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

 

تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم

سازمان امور مالیاتی به جهت رونق کسب و کار، هر سال برای برخی از گروه‌های شغلی و یا صاحبان مشاغل تسهیلاتی در نظر می‌گیرد؛ به این صورت که هرگاه درآمد حاصل از فروش (کالا یا خدمات) برای این گروه در یک سال مالیاتی کمتر از سقف معین از سوی این سازمان باشد، از انجام بخشی از تکالیف مالیاتی معاف خواهند بود. مالیات این دسته از مودیان به صورت مقطوع تعیین و وصول می‌شود.

 

حدنصاب استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100

سقف میزان فروش کالا و خدمات در سال 1401 به حکم قانون بودجه کل کشور در سال 1402 ، به جای ۱۰ برابر معافیت ماده ۸۴، برابر شد با ۳۰ برابر معافیت ماده ۸۴  که این عدد برابر خواهد بود با ۱/۴۴۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان. اما در این بین و در ایام ارسال اظهارنامه‌های مالیاتی مشاغل به جهت کمک به کسب و کارها تصمیماتی گرفته شده که این سقف تا حداکثر ۱۰۰ برابر معافیت ماده ۸۴ افزایش یابد و به عبارتی سقف استفاده از این توافق و مالیات مقطوع برابر خواهد شد با مبلغ ۴/۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان.

 

معافیت‌های مشمولین تبصره ماده 100

در سال 1402 که در حال ارسال اظهارنامه‌های سال 1401 هستیم براساس دستورالعمل شماره ۲۰۰/۱۴۰۱/۵۲۷ به تاریخ ۱۴۰۱/۰۳/۰۳ سازمان امور مالیاتی در این راستا، برای تمامی صاحبان مشاغل گروه‌های ۳ گانه این فرصت را گذاشت تا در صورتی که حجم فروش یا درآمد آنها در سال 1401 از حدنصاب مبلغ تعیین شده کمتر باشد بتوانند با تکمیل و ارسال فرم توافق تبصره ماده ۱۰۰، مالیات خود را به‌صورت مقطوع بپردازند و از ارائه دفاتر و اسناد و مدارک برای رسیدگی‌های مالیاتی برای عملکرد سال مالی 1401 معاف خواهند بود. صاحبان مشاغل مشمول تبصره ماده 100، در صورتی که در مهلت مقرر نسبت به تکمیل و ارسال فرم استفاده از این تسهیلات اقدام نمایند، از انجام برخی تکالیف مالیاتی معاف هستند. این معافیت‌ها عبارتند از:

  • نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحیه مصوب 1394
  • تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی

 

مهلت استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 ق.م.م

مطابق قوانین مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، مهلت استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم برای عملکرد هر سال، تا 31 خرداد ماه سال بعد خواهد بود.

 

 

به این ترتیب آخرین مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد صاحبان مشاغل و نیز فرم تعیین مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، پایان روز دوشنبه 31 خرداد ماه 1402 خواهد بود.

 

 

 

پیشنهاد میشود بخوانید: آیا با جریمه عدم تسلیم اظهارنامه آشنا هستید؟

 

 

 

چه کسانی مشمول استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م هستند؟

  • با این اوصاف صاحبان مشاغل گروه‌های ۳ گانه اول و دوم و سوم در صورتی که حجم فروش کالا یا خدمات آنها کمتر از این مبلغ باشد امکان استفاده از این توافق مالیاتی و پرداخت مالیات مقطوع بدون الزام به ارسال اظهارنامه معمول مالیاتی را خواهند داشت و به تبع آن لزومی هم به ارائه اسناد و مدارک و دفاتر قانونی ندارند.

نکته: سازمان امور مالیاتی مشاغل را بر اساس میزان درآمد به سه گروه تقسیم نموده است؛ این گروه‌ها در نگهداری و ارائه اسناد و مدارک با یکدیگر متفاوت هستند. برای آشنایی با گروه‌بندی مشاغل و تکالیف مربوط به هر گروه، مطلب “آشنایی با جدیدترین گروه بندی مودیان صاحبان مشاغل را ببینید.

  • صاحبان مشاغلی که دارای مجوز فعالیت هستند و بر اساس موضوع فعالیت و یا استقرار محل فعالیت، در سال 1401 از معافیت مالیاتی یا نرخ صفر مالیاتی برخوردار بوده‌اند؛ در صورتی که در طول سال 1402 نیز ضوابط معافیت یا نرخ صفر برای آنها حاکم باشد.

 

مالیات مقطوع سال 1401 چگونه تعیین می‌شود؟

مالیات این دسته از صاحبان مشاغل بر مبنای مالیات قطعی عملکرد سال 1401 آنان و به صورت مقطوع تعیین می‌شود.

 

 

چگونه می‌توانیم از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم استفاده کنیم؟

گروه‌های شغلی مشمول استفاده از دستورالعمل ماده 100 ق.م.م باید به ترتیب زیر اقدام نمایند:

  • مراجعه به سایت http://ntr.tax.gov.ir
  • تکمیل و ارسال فرم مربوط به مالیات مقطوع در اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی به عنوان آخرین اقدام قبل از پایان خرداد ماه

در حال حاضر متقاضیان استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م، تنها با تکمیل و ارسال فرم آنلاین رسید استفاده از تسهیلات موضوع تبصره ماده 100، قادر به استفاده از تسهیلات مربوطه هستند. تسلیم فرم تبصره ماده 100 به منزله تسلیم اظهارنامه است؛ در نتیجه مودیان مشمول این تبصره از تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند.

 

 

فرم رسید استفاده از تسهیلات موضوع ماده 100

نکته: در صورتی که مودی فرم درخواست استفاده از تبصره ماده 100 را قبل از پایان خرداد ماه تکمیل و ارسال ننماید؛ حتی با دارا بودن شرایط، مشمول استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 نخواهد بود؛ مالیات این گونه مودیان همانند سایرین محاسبه و مطالبه خواهد شد.

 

نکات مهم استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم

  • صاحبان مشاغلی که امکان پرداخت مالیات مقطوع خود را در مهلت مقرر به صورت یک‌جا ندارند؛ مالیات مقطوع تعیین شده، به صورت اقساط مساوی حداکثر تا 5 ماه قابل پرداخت است. عدم پرداخت به موقع مالیات مقطوع یا اقساط تعیین شده در سررسید آنها، مشمول جرایم ماده 190 ق.م.م خواهد بود.
  • مشروح کامل ماده 190 قانون مالیات های مستقیم
  • آن دسته از صاحبان مشاغل مشمول این دستورالعمل که مالیات عملکرد سال قبل آنها به قطعیت نرسیده است؛ در صورت تکمیل و ارسال فرم مربوط، به نسبت مالیات تشخیصی عملکرد سال 1401  مشمول این دستورالعمل خواهند بود.
    اما در صورتی که مالیات این مودیان در فرآیند رسیدگی و دادرسی مالیاتی کاهش یابد، تاثیری در میزان مالیات مقطوع پذیرفته شده عملکرد1402 آنها نخواهد داشت.
  • پزشکانی که در عملکرد سال 1401 مشمول بند ح تبصره 6 قانون بودجه1401 بوده‌اند (کسر 10% مبالغ پرداختی بیماران به عنوان علی‌الحساب مالیاتی)؛ میزان مالیات مقطوع پرداختی آنها معادل مبالغ جدول فوق یا مالیات مکسوره، هر کدام که بیشتر باشد، تعیین می‌شود.
  • در صورت وجود اسناد و مدارک مثبته‌ای که نشان دهد مجموع فروش کالا و ارائه خدمات مودی در سال 1400 بیش از مبلغ ابرازی در فرم سازمان امور مالیاتی است؛ در صورتی که مجموع درآمد مودی کمتر از 1,620,000,000 تومان (16,200,000,000 ریال) باشد، مابه‌التفاوت مالیات متعلقه محاسبه و مطالبه می‌شود.

نکته: مالیات قابل مطالبه برابر با مالیات متعلقه پس از کسر مالیات ابرازی مودی خواهد بود.

1- مالیات بر اساس قانون محاسبه و مطالبه می‌شود.
2- مودی مشمول جرایم تعیین شده به ویژه جریمه عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی خواهد بود.
3- مودی امکان استفاده از کلیه معافیت‌ها از جمله معافیت‌های موضوع ماده 101 ق.م.م و نرخ صفر مالیاتی را از دست خواهد داد.

 

روش محاسبه مالیات مقطوع در تبصره ماده ۱۰۰

عوامل تاثیرگذار در محاسبه مالیات در فرم تبصره ماده ۱۰۰ حاصل چند عامل مختلف است که این عوامل به شرح زیر است:

 

  • نسبت سود فعالیت کسب و کار شما
  • ورودی‌ها به حساب بانکی شما از طریق دستگاه کارتخوان بانکی یا همان پوز بانکی
  • ورودی ‌ها به درگاه پرداخت بانکی شما (اگر فروش اینترنتی دارید)
  • سوابق مالیاتی سال قبل یا سال قبل‌تر شما اعم از مالیات قطعی شده این سالها
  • گزارشات معاملات فصلی طرف مقابل شما که در سامانه مالیاتی ثبت شده است و حاکی از معاملات رسمی شماست
  • اظهارنامه‌های مالیات بر ارزش افزوده ۴ دوره ارسال شده در سال گذشته که حاکی از میزان فروش شماست
  • میزان فروش و درآمدهای خود ابرازی شما که در فرم تبصره ماده ۱۰۰ تکمیل می‌کنید
  • حاصل تمامی موارد فوق و ترکیبی از آنها در بستر یک فرمول کمی پیچیده، میزان مالیات قطعی شما را در سال جدید در فرم تبصره ماده ۱۰۰، نمایش خواهد داد.

 

 

صاحبان مشاغل باید بدانند: حتی اگر مشمول استفاده از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم باشند، اگر تراکنش‌های مشکوک داشته باشند، اسناد و مدارک فعالیت‌های اقتصادی‌شان مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ در صورت کتمان درآمد، جرایم سنگینی پیش روی آنها خواهد بود.

>
آموزش صفر تا صد نرم افزار هلو
آموزش انواع ثبت های حسابداری
آموزش کاربرد اکسل در حسابداری
آموزش صفر تا صد نرم افزار رافع
آموزش حسابدار تا مدیر مالی

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید